Xiaomi Redmi 4 recenzija + video | ITRevolucija
Xiaomi Redmi 4 recenzija + VIDEO – ITRevolucija Xiaomi Redmi 4 recenzija + VIDEO – ITRevolucija
Xiaomi smartphone su oduvijek bili jedni od najuspješnijih u nižem cjenovnom rangu. Jedna od takvih ponuda je i Xiaomi Redmi 4 koji za svoju... Xiaomi Redmi 4 recenzija + VIDEO – ITRevolucija

Xiaomi smartphone su oduvijek bili jedni od najuspješnijih u nižem cjenovnom rangu. Jedna od takvih ponuda je i Xiaomi Redmi 4 koji za svoju cijenu nudi i više nego dobre performanse. Da li vrijedi kupovine vidjećemo na kraju ove recenzije.

Xiaomi Redmi 4 dolazi u, za ovog proizvođača, uobičajenom pakiranju. U tvorničkoj kutiji naći ćete samo osnovno:

 

  • USB kabal
  • standardni 5V 2A punjač
  • alat za otvaranje SIM/microSD utora

 

DIZAJN I EKRAN

Što se tiče dizajna Redmi 4 je definitivno jedan od najljepših i dizajnerski najelegantnijih uređaja među svojom konkurencijom. Stražnja strana je gotovo u potpunosti metalna dok se s prednje strane nalazi 2.5D staklo sa blago zaobljenim rubovima.

 

Sam uređaj je prilično kompaktan i lijepo leži u ruci. Redmi 4 koristi standardni IPS LCD ekran rezolucije 720 x 1280 piksela, što iako nije pretjerano visoka rezolucija daje ugodnih za rad 296 piksela po inču (ppi) gustoće prikaza, stoga neće biti problema sa pikselizacijom i zrnatošću prikaza.

Odnos između površine ekrana i ukupno prednjeg dijela uređaja je 69.1%, što je sasvim prihvatljivo za kategoriju uređaja kojoj Redmi 4 pripada.

Na prednjem gornjem dijelu uređaja pored standardnog zvučnika za pozive imamo i 5 megapikselnu selfie kameru i LED lampicu za obavijesti koja se može podesiti u nekoliko različitih boja, te je moguće prepoznati koja aplikacija ima obavijest bez paljenja ekrana.

Ispod ekrana se nalaze tri kapacitativne Android tipke koje na ovom modelu, na žalost, nisu osvijetljene, što uzimamo kao jednu od rijetkih zamjerki ovom uređaju.

Na pozadini uređaja ćete pronači 13 megapikselnu glavnu kameru, radi se o Samsungovu senzoru sa otvorm blende f/2.2. Identičan senzor kamere se nalazi i na skupljem modelu Xiaomi Redmi Note 4. Pored kamere nalazimo dvotonsku LED bljeskalicu, dok je ispod same kamere smješten senzor otiska prsta koji radi vlo brzo, tačno i omogućuje trenutačno otključavanje uređaja bez potrebe za pritiskom tipke za otključavanje.

Na gornjem uređaja su smješteni 3.5 milimetarski utor za slušalice, sekundarni mikrofon i infracrveni senzor pomoću kojeg je moguće kontrolirati televizore ili druge podržane uređaje.

Na donjoj strani je smješten izvrstan zvučnik te izlaz za punjač ili USB povezivanje sa računarom.

HARDWARE I PERFORMANSE

Srce Xiomijeva Redmi 4 čini Qualcommov Snapdragon 430 čipset. Radi se o osmojegrenom procesoru kojeg čine dvije grupe od po 4 Cortex A53 jezgre maksimalne frekvencije 1.4Ghz. Za grafičke preformanse zadužan je grafički čip Adreno 505. Konfiguraciju upotpunjuje 2GB radne memorije i 16 GB memorije za pohranu podataka.

Iako se radi o procesoru iz donjeg segmenta Qualcommove ponude, u svakodnevnom radu nismo primijetili zastajkivanja te uređaj sasvim solidnom brzinom obavlja sve što smo mu zadali. Probali smo i zahtjevnije igre koje je moguće igrati čak i najvišim postavkama kvaliteta prikaza uz neznatan broj preskočenih frejmova. Jedna od bitniih stvari koju smo primijetili jeste da se uređaj ni pri najtežim zahtjevima ne zagrijava.

xiaomi redmi 4 performanse

KORISNIČKO SUČELJE

Za one manje upućene Xiomijevi mobiteli rade na temeljito izmijenjenom i adaptiranom Android sučelju koje se naziva MIUI. Naš testni primjerak je radio na Android 6.0 Marshmallow inačici Androida i MIUI verziji 8.

Najzanimljivije stvari kod Xiaomijeva sistema su ugrađena aplikacija za skidanje tema koja pruža opcije promjena ikonica, fontova pa čak i izgleda sistemskih izbornika.

MIUI 8 nudi opciju Dual Apps koja omogućava korištenje dva računa iste aplikacije te je moguće primjerice imati dva različita Viber ili WhatsApp računa na istom telefonu. Isprobali smo ovu opciju i uvjerili se da radi gotovo savršeno.

KAMERA

Kao što smo već rekli, Xiaomi se na ovom uređaju odlučio za 13 megapikselni Samsungov senzor, otvora blende f/2.2. Slike pri dnevnoj svjetlosti i u dobro osvijetljenim prostorima su dobre sa pristojnim detaljima, lijepe reprodukcije boja i oštrine. Dinamični raspon nije uvijek savršen ali HDR mod radi dobar posao na očuvanju detalja kod sjena.

U ne tako dobro osvijetljenim prostorima i navečer fotografije nisu baš najbolje,izgledaju mekano, sa premalo detalja i ispranih boja.

Prednja kamera radi pristojne slike koje će poslužiti za socijalne medije ili povremeni video.

Što se tiče video snimanja, Redmi 4 podržava snimanje u Full HD rezoluciji (1080p) sa vrlo dobrom kvalitetom snimka za cjenovni rang u kojem se nalazi. Jedina zamjerka je nedostatak video stabilizacija, ali pošto je nemaju ni mnogo skuplji uređaji smatramo da se ne možemo žaliti.

 

POVEZIVANJE

Večina Xiaomijevih uređaja dolazi sa multifunkcionalnom SIM ladicom. Ni Redmi 4 nije iznimka. U ladicu je moguće istovremeno umetnuti dvije SIM kartice (jedna mora biti microSIM, a druga nano SIM) ili jednu microSIM karticu i microSD memorijsku karticu. Bitno je napomenuti da uređaj podržava kartice kapaciteta do 256 GB.

Sa prijemom signala i kvalitetom zvuka nismo imali nikakvih problema. GPS vrlo brzo pronalazi satelite i svoj posao odrađuje kako i dolikuje. Na prijem i korištenje Wi-Fi signala nemamo nikakvih zamjerki.

BATERIJA

Baterijska autonomija ovog Xiaomijeva uređaja može se jednum riječju opisati kao: FANTASTIČNA. Definitivno se radi od jednoj od njaboljih ponuda trenutno dostupnih na tržištu.

Baterija ima kapacitet 4100 mAh i omogućiće vam minimalno dva dana zahtjevne upotrebe ili čak do 4 dana lakšeg korištenja. Mi smo prilikom testa imali veliki problem da dovedemo bateriju do 0%.

Redmi 4 podržava i brzo punjenje ali Xiaomi u prodajno pakiranje ne uvrštava brzi punjač. Punjač koji je došao s našim Redmijem je potpuno praznu bateriju napunio za oko 2 sata, što je sasvim prihvatljiv rezultat.

 

ZAKLJUČAK

Xiaomi Redmi 4 je vrlo dobar uređaj, usudili bismo se reći i najbolji u svom cjenovnom segmentu. Uređaj ima izvrsnu kvalitetu izrade i prelijep dizajn. Nadalje, pruža vrlo dobre performanse, korisničko sučelje izgleda lijepo i kamera pravi dobre fotografije u uvjetima dobre osvjetljenosti. Največi adut uređaja je izdržljivost baterije, ne vjerujemo da ima konkurenciju među cjenovno sličnim ponudama drugih proizvođača.

Prilikom višednevnog testiranja zapazili smo samo dvije mane, nedostatak osvjetljenja kod funkcijskih tipki i ne baš dobre noćne fotografije.

Kada sve zbrojimo i oduzmemo, definitivo bismo preporučili ovaj uređaj svima kojima je bitna baterijska autonomija, lijepo korisničko sučelje i kompaktan uređaj a ne žele potrošiti mnogo na svoj sljedeči uređaj.