Xiaomi Redmi 3 recenzija - ITRevolucija
Xiaomi Redmi 3 recenzija Xiaomi Redmi 3 recenzija
Xiaomi ne posustaje u natjecanju sa ostalim mobilnim kompanijama u trci da napravi uređaj koji ima dobar odnos uloženo – dobijeno.Samo par mjeseci poslije puštanja Xiaomi... Xiaomi Redmi 3 recenzija

Xiaomi ne posustaje u natjecanju sa ostalim mobilnim kompanijama u trci da napravi uređaj koji ima dobar odnos uloženo – dobijeno.Samo par mjeseci poslije puštanja Xiaomi Redmi Note 3 u prodaju, proizvođač mobitela iz Kine, objavio je i Xiaomi Redmi 3.

xiaomi redmi 3

Već neko vrijeme smo koristili uređaj i spremni smo da kažemo sve o njemu, zato hajdemo odmah na detalje.

Dizajn

U smislu estetike, Xiaomi Redmi 3 ima mnogo sličnih elemenata kao i Redmi Note 3. Osim što su te iste specifikacije uspjeli ugurati u mobitel od 5 inča.

Ovoga puta Xiaomi je na zadnju stranu mobitela implementirao uzorak koji nema šare po sebi, što se ispostavilo kao dobar potez. Ali metalni Xiaomi Redmi 3 ne nudi samo premium izgled. Njegov čvrst materijal, manja veličina i naglašene linije prave mobitel koji sjajno pristaje u ruci.

dizajn xiaomi redmi 3

Dugme za paljenje i gašenje kao i dugme za pojačavanje i smanjivanje zvuka naći ćete na gornjem dijelu desne strane telefona, što je odlično i standardno mjesto za današnje uređaje.

Na gornjem dijelu uređaja možemo pronaći IR odašiljač za prebacivanje TV kanala. IR odašiljač možete kontrolisati sa Mi Remote aplikacijom koja dolazi već instalirana, ali imajte na umu da nudi veoma malu podršku za televizore koji nisu iz Kine. Dobra vijest je što danas imamo mnogo aplikacija koje mogu da zamijene ovu default aplikaciju. Jedna od mojih omiljenih je Peel Smart Remote.

Nemamo kapacitivno dugme sa osvjetljenjem na dnu ekrana, ali zato imamo LED indikaciju u više boja, što je svakako lijepo za imati.

redmi 3

Displej

Ovo nije neki visokobudžetni telefon, zato nemojte očekivati najbolji mogući ekran. Kada imate to u vidu, svakako možemo reći da je petoinčni 720p ekran svakako nešto što zadovoljava, uzimajući u obzir cijenu Xiaomi Redmi 3. Ipak, ne vjerujem da Redmi 3 ima bolji kontrast i zamračenje od Redmi Note 3.

S druge strane, pronašao sam i manje greške na ekranu. Ispalo je da su ovo zapravo mali prebačaji u boji kada gledate displej iz određenih uglova. Također, iako je svjetlost ekrana radila poprilično dobro tokom našeg testa, poprilično je teško da gledamo ekran Redmi 3ce na direktnom suncu, što za neke korisnike može predstavljati problem.

xiaomi redmi 3

Performanse

Ispod haube pronalazimo Qualcomm Snapdragon 616 procesor, koji radi poprilično dobro (još jednom, uzimajući cijenu u obzir). Ali da, ponekada ćete primijetiti određena štucanja, uključujući trzanja na tastaturi i zastajkivanja u animacijama. Ali prilikom korištenja nekih laganijih aplikacija pokazao se veoma dobro.

Osim toga imate 2 GB RAMa, što nudi neke razumne multi tasking mogućnosti. Prisjetimo se, ne tako dugo 2 GB RAMa se smatralo memorijom premium telefona.

Ali pravi test je došao kada sam pokušao igrati igre koje svi volimo. Može li Xiaomi Redmi 3 izdržati? Većinu igara može igrati više nego pristojno zahvaljujući Adreno 405 grafici, ali u nekim težim igrama primjeti se frame drop i lag. Iskustva su različita, ali ipak bitno je naglasiti i da je Asphalt 8 radio bez većih smetnji.

Hardver

Što se povezivosti tiče nećete naći mnogo problema. Unutar telefona imate sada već standardne 802.11n Wi-Fi, GPS i Bluetooth 4.1, koji rade potpuno dobro, baš kako se sada i očekuje.

Ovaj uređaj je otključan i ima dual-SIM mogućnosti, koja će biti odlična za one koji često putuju ili se jednostavno oslanjaju na različite operatere. I ako čak i niste u toj situaciji, jedan od tih SIM slotova može da se koristi kao microSD slot (do 128 GB).

xiaomi redmi3

Bio sam veoma iznenađen kada sam saznao da Xiaomi Redmi 3 ima poprilično glasan zvučnik. Ali ništa nije savršeno, pa tako i zvuk na ovom zvučniku može imati smetnje. Ipak, nemojte se previše brinuti oko toga. Rekao bih da je kod zvučnika najveći problem što je smješten sa zadnje strane, jer dosta remeti zvuk kada je telefon spušten na ravnu površinu.

xiaomi redmi 3

Sada ćemo malo i o bateriji. Ah ta baterija. Ovaj telefon ima bateriju od 4100 mAh. Tolika baterija je rijetka i na skupljim uređajima, čak i na onim najskupljim premium uređajima. Manja rezolucija i procesor koji troši malo snage samo doprinose tako da imate dobitnu kombinaciju. Uz umjerenu upotrebu mogao sam ga koristi dva dana bez punjenja, ali sam siguran i da će oni koji koriste telefon mnogo više od mene moći koristiti telefon po čitav dan bez punjenja.

Specifikacije

Screenshot_8

Kamera

Xiaomi Redmi  3 ima zadnju kameru od 13 MP f/2.0 koja je sposobna da napravi neke veoma dobre fotografije. Još jednom napomenimo, ovo nije najbolji premium uređaj na tržištu, i to je nešto što ćete ovdje lako primijetiti. Postoji nedostatak kod dinamičkog raspona i tendencija da slike budu previše oštre. HDR pomaže, ali samo malo, ali osim toga čini snimanje slika sporije i često čini da slike izgledaju nerealno.

Screenshot_9

Ono što mi se sviđa jeste MIUI aplikacija za kameru, koja nudi odlične ručne kontrole kamere. Možete prilagoditi stvari kao što su balans bijele boje i ISO mod ili koristiti širok raspon opcija, uključujući panoramu.

Softver

Xiaomi Redmi 3 dolazi sa Android 5.1.1 Lollipopom, koji je presvučen MIUI 7. Dosta ljudi ne voli to što MIUI ima dosta sličnosti sa iOS, ali ako možete preboliti ovakve stvari shvatićete da je zapravo dobar UI za koristiti.

MIUI je zapravo lagan za korištenje, ali ipak nudi neke poprilično dobre funkcije i neka prilično napredna podešavanja, koje će se dopasti Android entuzijastima. Imate razne opcije poput snimanja poziva, zakazati promjene na profilu korištenja baterija, mijenjati boju LED indikacije i mijenjati veličinu displeja u modu za jednu ruku.

Ipak, ovdje postoji i jedna loša stvar. I na žalost, za mnoge od vas može predstavljati veliki problem. Telefon ne dolazi sa Google Apps aplikacijama. Instaliranje ovih aplikacija je dodatni korak, a trenutno ne postoje nikakve vijesti hoće li se ovo mijenjati.

Screenshot_6

Još nešto što je loše jeste činjenica da Xiaomi ima više loadovanja sistema. Na naše zaprepaštenje, Xiaomi Redmi 3 je jedan od najpogođenijih uređaja. Ovo je za vašu sigurnost, ali razni programeri se i dalje mogu igrati sa podešavanjima, ali uz malo strpljenja.

Xiaomi traži od korisnika da se prijave za privilegije otključavanja i sačekaju pozitivni ili negativni odgovor, što može potrajati, kako iz Xiaomija kažu i do 10 dana. Dobro je držati telefon sigurnim za običnog korisnika, ali nekako se osjeća da je ovaj proces bespotreban i komplikovan. I tačno se osjeća da Xiaomijevi procesi za otključavanje pozivaju viruse samo van Kine, jer će korisnici van iste imati mnogo više posla u otklanjanju potencijalnih virusa.

Vjerovatno ne treba da očekujete previše ažuriranja za ovaj mobitel. Znam da to zvuči previše loše, ali telefon je prepristupačan i radi ono čemu je namijenjen, što ga stavlja na listu manjih prioriteta u većini slučajeva. Ipak, treba se napomenuti i da MIUI dobija svoja sopstvena ažuriranja, koja su poprilično česta.

Galerija

Cijena

Pričajmo o novcu! Hvalisao sam cijenu uređaja mnogo puta, ali još ne znate koliko je zapravo ovaj telefon pristupačan. U Kini je trenutno dostupan po cijeni od 699 RMB. To je otprilike 108 dolara!

Imajte na umu, ipak, da će preprodavači i carina tu cijenu povećati na nešto između 140 i 160 dolara.

Zaključak

Screenshot_10

Teško mi je da se žalim na račun Xiaomi Redmi 3. Nije najbolji napravljen telefon, niti ima odlične specifikacije, a zasigurno treba i pojačavanje performansi. Ali moramo imati u vidu da je veoma malo proizvoda na tržištu koji imaju ovakav odnos uloženog – dobijenog. Za 108 dolara ovo je čudo od telefona.

Odličan dizajn, dobar softver, i začuđujuće veliki život baterije lako zasjenjuje već pomenute mane. Imajući to u vidu, ako imate začuđujuće mali budžet, želite fizički manji telefona ili želite ekstra veliki život baterija, preporučujemo njegovog starijeg brata.

Redmi Note 3 ima ekran veće rezolucije, brži procesor, i dalje dobar život baterije i skener otiska prsta za samo dodatnih 30 dolara u Kini, a čak i manje preko preprodavača.

Xiaomi Redmi 3S recenzija