Xiaomi predstavio prvi mobitel baziran na vlastitom procesoru | ITRevolucija
Xiaomi predstavio prvi mobitel baziran na vlastitom procesoru Xiaomi predstavio prvi mobitel baziran na vlastitom procesoru
Riječ je o ažuriranoj verziji modela MI 5 koji je predstavljen prije godinu dana. Novi uređaj nosi ime Xiaomi MI 5C. Ono što MI... Xiaomi predstavio prvi mobitel baziran na vlastitom procesoru

Riječ je o ažuriranoj verziji modela MI 5 koji je predstavljen prije godinu dana. Novi uređaj nosi ime Xiaomi MI 5C.

Ono što MI 5C čini zanimljivim uređajem jeste procesor na kojem ovaj smartphone radi. Riječ je o Surge S1, prvom Xiaomijevom čipsetu, i označava ulazak ovog kineskog proizvođača na tržište mobilnih procesora. Dizajniranjem vlastitih rješenja, Xiaomi ima za cilj smanjiti ovisnost o Qualcomm i MediaTek čipsetima te osmisliti i realizirati ideje koje će ih učiniti prepoznatljivim na tržištu u odnosu na druge proiuvođače.

Ovo je vrlo odvažna strategija kineskog proizvođača nastale iz potrebe za dostizanjem broja prodanih mobitela iz 2015. godine (70 milijuna) koji je prema nekim izvještajima značajno pao u 2016. godini. Dizajniranjem vlastitih čipova, Xiaomi postaje četvrti svjetski proizvođač smartphone uređaja sa vlastitim čipsetima (pored Apple, Huawei i Samsung).

Surge S1 je 64-bitni procesor sa osam A53 jezgri koje rade na taktu do 2.2Ghz. Xiaomi tvrdi da je procesor 40% štedljiviji od sličnih konkurentskih rješenja zahvaljujući četverojezgrenom Mali T-860 grafičkom čipu. Grafički čip je također odgovoran za poboljšanu kvalitetu fotografija, posebno u slabije osvijetljenim scenama.

Xiaomi je na twitteru objavio prve testove Surge S1 čipa prema kojima je čip znatno brži od sličnog Qualcommovog (SD625) i MediaTek (Helio P10) rješenja.

Razlika postaje još uočljivija upoređujući grafičke performanse gdje je Xiaomijev čipset sa Mali T-860 grafikom gotovo duplo brži od Qualcomovog grafičkog čipa Adreno 506 te MediaTek implementacije  Mali T-860/880. Surge S1 postiže ovakve rezultate zahvaljući većem od uobičajenog broja jezgri grafičkog podsistema, naime MediaTek implementacije imaju po dvije, a Surge 4 jezgre Mali grafičkog čipa.

 

No, vratimo se samom uređaju. Xiaomi Mi 5C ima 5.15” ekran, 12 megapikselnu glavnu kameru i 8 mepgapikselnu prednju kameru i čitač otiska prsta koji se nalazi na prednjoj strani uređaja. Za neometan rad tu je 3GB RAM memorije i 64GB memorije za pohranu. Baterija ima kapacitet 2850 mAh i uređaj radi na Android 7.1 sistemu sa Xiaomijevim standardnim MIUI sučeljem.