Tvorac Androida napokon predstavio svoj telefon (VIDEO) - ITRevolucija
Tvorac Androida napokon predstavio svoj telefon (VIDEO) Tvorac Androida napokon predstavio svoj telefon (VIDEO)
Endi Rubin, otac Androida i dugogodišnji Googleov visokopozicionirani manager, već neko vrijeme se kreće u vlastitim poslovima, a nedavno se moglo čuti kako u tajnosti razvija... Tvorac Androida napokon predstavio svoj telefon (VIDEO)

Endi Rubin, otac Androida i dugogodišnji Googleov visokopozicionirani manager, već neko vrijeme se kreće u vlastitim poslovima, a nedavno se moglo čuti kako u tajnosti razvija svoj vlastiti mobilni uređaj. Veo tajni danas je napokon skinut i svjetlo dana je ugledao – Essential Phone.

Ovaj uređaj u SAD će koštati 699 dolara, što ga svrstava u najvišu klasu, a poseban je po tome što dolazi sa ekranom od ivice do ivice. Za razliku  od npr. Xiaomija Mi Mix, dolazi s prednjom kamerom ugrađenom u ekran koja je i dalje vidljiva. Iako se koncept modularnih smartfona do sada nije proslavio, Essential Phone se zasniva upravo na njemu. Na kućištu ima magnetni konektor za razne dodatke, kao npr. 360 stepeni kameru, koja će se u prodaji pojaviti za 50 dolara. Treba reći da je kućište izrađeno od titanijuma, što se u današnje vrijeme baš i ne može tako lako naći.

Uređaj na zadnjoj strani ima dvostruku 13 MP kameru, gdje jedna sadrži crno-bijeli senzor, dok se naprijed nalazi 8 MP selfie kamera, koja snima i 4K video. Uređaj nema tradicionalni 3.5 mm audio priključak, već koristi tzv. Accessory port s magnetnim pinovima i USB-C.Essential Phone dolazi s 5,7-inčnim ekranom, pokreće ga Qualcomm Snapdragon 835 u kombinaciji s 4 GB RAM-a, a za skladištenje podataka se brine 128 GB interne memorije. Baterija ima kapacitet od 3040 mAh, dok je cijeli uređaj težak 185 grama.Više informacija o ovom uređaju očekujemo uskoro, a hoće li uspjeti naći svoje mjesto na tržištu, u ovom je trenutku teško predvidjeti. On nije prvi novi proizvođač koji je pokušao donijeti nešto revolucionarno na tržište, ali nažalost svi neiskusni proizvođači koji su tako nešto pokušali, su propali.Mi vjerujemo da se isplati polagati nade u čovjeka koji je ipak na kraju krajeva osmislio Android.