Šta je ransomware i kako se zaštiti? - ITRevolucija
Šta je ransomware i kako se zaštiti? Šta je ransomware i kako se zaštiti?
Ransomware (čita se rensom-ver) je nastao od engleske riječi Ransom što u prijevodu znači ucjena, a ware je izvedeno od Software što otprilike znači... Šta je ransomware i kako se zaštiti?

Ransomware (čita se rensom-ver) je nastao od engleske riječi Ransom što u prijevodu znači ucjena, a ware je izvedeno od Software što otprilike znači kompjuterski program. Dakle, bukvalan prevod bi bio kompjuterski program za ucjenu, ali neki ga zovu i policijski malver jer se u velikoj većini slučajeva prijeti policijom ako ne platitite.

Inače, ovaj tip malvera iako se pojavio 80-tih godina prošlog vijeka nikad nije imao ozbiljnije posljedice sve do prije nekoliko godina kad je jedna posebna vrsta Ransomware malvera – Cryptolocker zarazila ogroman broj računara i napravila problem, zaradivši ogromne novce kreatorima virusa.

Ransomware malware će vam instalirati set malicioznih programa i servisa na računaru koji će u potpunosti onemogućiti njegov rad.
Dobra vijest je da se offline skeniranjem računara antivirusom ovaj virus može ukloniti, ali je loša vijest da vam računar i poslije tog čišćenja najverovatnije neće raditi baš najbolje, biće bagovit i spor, jer će antivirus izbrisati sve inficirane fajlove, a ransomware napada najbitnije sistemske fajlove, što znači da će vam dosta bitnih fajlova nestati. Ukratko, reinstalacija ili vraćanje iz backupa (ako ste ga uopšte i napravili) vam ne gine.

WannaCry je izgleda upotrijebio propust u Microsoftovom softveru, koji je otkriven od strane Nacionalne Bezbjednosti, a zloupotrebljen od strane hakera i sada se širi preko mreže zaključavajući fajlove. Budući da ransomware tjera žrtve da plate određeni iznos novca, mnogi hakeri se okreću stvaranju istih, kako bi napali velike kompanije i zahtjevali ogromnu sumu novca. Inače, ukoliko žrtva ne plati u zadanom roku, cijena će porasti, a u najgorem slučaju će svi vaši podaci biti obrisani.

najbolji besplatni antivirus
Kako bi sajber kriminalci dobili pristup sistemu, potrebno je da žrtva skine zaražen softver na uređaj. Uspijevaju u tome tako što namame korisnika da slučajno klikne na link za skidanje programa.
Jednom kada je program na žrtvinom računaru, hakeri mogu da započnu napad koji zaključa sve podatke koje može pronaći na mreži. Ovo je postepen proces budući da su podaci enkriptovani jedan za drugim. Velike firme sa sofisticiranim sistemima bezbjednosti su sposobne da prepoznaju šta se dešava i onda izoluju dokumente i tako svedu štetu na minimum. Nažalost obični korisnici nemaju novca da ulažu u toliku zaštitu i veoma lako mogu izgubiti pristup svim svojim podacima. Sajber kriminalci često traže da im nekako platite da bi vam otključali podatke. Obično će tražiti da im platite u bitcoinima, budući da ih je nemoguće pratiti.

Kako se zaštiti od ransomwarea?

Najbolja zaštita od napada ransomwarea je da imate sve podatke backupovane na odvojenom sistemu. Ovo znači da čak iako vas virus napadne, nećete ostati bez bitnih podataka.
Teško ćete se odbraniti od hakera, ako se odluče okomiti na vas, ali to ne znači da trebate dići ruke i napraviti od sebe laku metu. Već znamo da hakeri trebaju od vas da skinete njihov program. To rade tako što vam pošalju mail sa attachmentom koji je zaražen. Isto tako prevare ljude praveći neki lažni sajt i nude nešto što znaju da ljudima treba, a jednom kada skinu program, gotovo je. Ne zavaravajte se, čak ni vaši mobilni uređaji nisu sigurni od ransomwarea.
Isto tako ako ciljaju neku određenu osobu mogu lako napraviti mail koji izgleda kao da pripada žrtvinom direktoru. U tom mailu se nalazi link nekog sajta koji vam automatski skine virus bez pitanja. Poželjno je da uvijek imate ažuriran antivirus koji skenira fajlove dok se skidaju i nudi vam zaštitu u svakom trenutku. Ranije smo pisali koji su to najbolji besplatni antivirusi.

Šta učiniti ako ste žrtva ransomwarea? Da li uplatiti tražen iznos?

Uvijek se savjetuje žrtvama da nikada ne uplaćuju tražen iznos novca, jer čineći to oni nesvjesno još više motivišu hakere da natavljaju sa tim napadima. Čak i ako žrtve plate u bitcionima kao što se najčešće traži, niko im ne garantuje da će im svi podaci biti vraćeni. Ustvari, najbolje bi bilo da obnovite backupovane fajlove sa backupa, a o njemu sam već pisao prije pa provjerite ako vas zanima. Ako niste backupovali, možda možete vratiti neke od izgubljenih podataka pomoću programa za dekripciju.

Koliko hakeri novca traže i zašto u bitcoinu?

Ransomware često traži između 0.3 i jednog bitcoina tj. 400 do 1375 funti. Ova digitalna valuta je popularna između hakera upravo zato što nije centralizovana, regulisana i praktički nemoguća za praćenje.
Možda se čini da nije toliko puno, ali se sjetite da najčešće žrtve budu firme i onda se bukvalno nakupi 400 po 400 funti za svaki računar, a i sami znate da sve velike firme imaju veliki broj računara.

Šta mi prosječni korisnici možemo učiniti da se zaštitimo od ransomware-a, a da nije komplikovano?

1. Imajte dobar antivirus, avast ili avg su sasvim dovoljni ako i ostale korake ispunite.

2. Uvijek instalirajte update(ažuriranja) za vaš operativni sistem. To znači da je preporučljivo da imate novije operativne sisteme koji imaju podršku kao npr. Windows 8 ili Windows 10, jer htjeli mi to priznati ili ne, naša draga sedmica će uskoro biti čak i kod nas prevaziđena i morati ćemo preći na novije.

3. Uvijek budite oprezni kada planirate otvoriti neki nepoznat mail, a pogotovo attachment u njemu. Isto tako ne instalirajte sumnjive aplikacije na računar. Isto tako ne idite na sumnjive web sajtove.

4. Šta god planirali nikada ne plaćajte otkup, jer tako samo pružate podršku lopovima da nastave sa tim poslom, a niko vam ne garantuje da ćete moći koristiti svoje podatke nakon što im platite.

Na kraju, nemojte svaki dan živjeti u strahu od napada, jer ako ste uradili sve kao što sam rekao, šansa da vam se zarazi računar je stvarno mala. Najbitnije je da backupujete svakih 3 mjeseca u zavisnosti koliko imate ozbiljnih podataka na tom računaru i da li vam je za posao namijenjen.