Šta je Go Backup i za šta se koristi ? | ITRevolucija
Šta je Go Backup i za šta se koristi ? | ITRevolucija Šta je Go Backup i za šta se koristi ? | ITRevolucija
U ovom članku ću nešto reći o backup-u na telefonima, predložiti jednu aplikaciju za rađenje backup-a, ali najbitnije potrudiću se da vam objasnim šta... Šta je Go Backup i za šta se koristi ? | ITRevolucija

U ovom članku ću nešto reći o backup-u na telefonima, predložiti jednu aplikaciju za rađenje backup-a, ali najbitnije potrudiću se da vam objasnim šta je backup i onda će vam biti jasno zašto je potreban.

Rezervne kopije su jednostavno neophodne ako koristite pametni telefon, nikada se ne zna kada će vam zatrebati da oporavite telefon. Ne postoji ništa gore nego kada izgubite sve svoje podatke sa pametnog telefona, pogotovo kada ste i sami svjesni da postoje načini da se to spriječi.

Prvo da vam najavim da neki proizvođači telefona nude svojim kupcima mogućnost pravljenja rezervne kopije preko računara, pomoću besplatnih programa. Samsung Kies pored brojnih funkcija ima i funkciju pravljenja rezervne kopije koja je poprilično jednostavna za korišćenje. U tim situacijama uvijek preporučujem da koristite te programe. Za njih vam praktično nije ni potrebno uputstvo jer su ti programi uglavnom napravljeni sa intuitivnim načinom korišćenja za sve tipove korisnika.

Dakle imate mogućnost da birate između rezervne kopije koja se pravi pomoću računara, Google Cloud servisa ili telefona.

U Google Play prodavnici možete pronaći gomilu aplikacija koje će vam pomoći da napravite rezervnu kopiju. Za potrebe korisnika koji imaju nameru da naprave rezervnu kopiju počevši od SMS poruka pa sve do aplikacija, mislim da bi bilo najbolje da koristite Go Backup, budući da je jednostavan i nudi ono što je potrebno bez da plaćate. Naravno možete kupiti premium i dobiti mogućnost da backup-ujete podešavanja telefona itd., ali realno i besplatna verzija je više nego dovoljna.

Bilo bi pametno da povremeno napravite backup svog smartfona, bez obzira želite li rootati svoj android smartfon ili instalirati custom ROM, ili jednostavno u  slučaju gubitka ili krađe telefona, ili promijene telefona, nećete izgubiti svoje podatke.

Šta je Go Backup?

Još jedno rješenje za čuvanje/povratak podataka za Android koje se nalazi na Play Store; tim koji stoji iza ovog programa je GO Dev tim-tvorci sve popularnijeg  GO Launcher EX, GO SMS Pro i mnogih drugih Android aplikacija. Go Backup će se potruditi da postane vaše novo primarno rješenje kada je potrebno sačuvati i povratiti podatke. Koristeći aplikaciju, možete napraviti više lokalnih backup-a svojih kontakta, tekstualnih poruka, aplikacija. To nije sve: aplikacija podržava tihu instalaciju kako bi obnovila vaše aplikacije u pozadini ( ustvari, ne zahtijeva da vi ručno svaku aplikaciju skidate i instalirate, već on to radi u pozadini). Opcija da se prijavite u aplikaciju koristeći GO nalog, vam dozvoljava da napravite više profila, svaki sa svojim setom stvari za backup, a kako se čini, uskoro će biti moguće i backupovati na cloud, kao što MIUI-eva ili Apple-ova predinstalirana aplikacija radi. Za razliku od mnogih drugih backup aplikacija na Play Store, Go Backup ima fin i jednostavan interfejs za upotrebu.

Prije nego što nastavimo, znajte da ako želite backup-ovati, tekstualne poruke, kontakte, podatke o aplikacijama i koristiti opciju tihe instalacije, morate imati root-ovan telefon.

Kao, što sam prije rekao, aplikacija zahtijeva da se prijavite sa validnim GO nalogom. Trenutno, to je samo sloj sigurnosti kao i način da se naprave različiti backup profili na jednom uređaju, ali kao što možete vidjeti na ekranu dobrodošlice, cloud backup bi uskoro mogao postati jedna od opcija. Buduća ažuriranja će vam dozvoliti da upload-ujete svoje backup-e u vaš GO nalog i onda ih skinete na bilo kojem Android uređaju. Jednom kada se logujete, sve što treba je da kliknete na Backup dugme pri dnu, i onda izaberete šta god želite da uključite u određeni backup paket. Izaberite i kliknite na  Start Backup dugme. Vrijeme koje je potrebno da se završi backup zavisi od veličine onoga što želite backup-ovati.

Skidanje sadržaja je takođe jednostavno. Svi backup-i napravljeni preko GO Backup-a su prikazani na glavnom meniju aplikacije. Samo izaberite potrebni backup fajl i  sadržaj unutar njega koji želite skinuti. Na primjer od cijelog backup paketa vi se možete opredijeliti da samo obnovite kontakte. Klikanjem na dugme koje se nalazi na gornjem desnom uglu ekrana vas dovede do podešavanja aplikacije gdje možete izbrisati sve backup podatke i čekirati Contacts Backup Setting (backup-uje samo kontakte), ili da čekirate Bakcup/Restore App Data, and/or Hide app installation interface (tiha instalacija) da/ne.