Sigurna online kupovina | ITRevolucija
Sigurna online kupovina  | ITRevolucija Sigurna online kupovina  | ITRevolucija
U zadnje vrijeme online kupovina sve više napreduje na našim prostorima. Sve je manje odlazaka u trgovine. Komponente za računare i mobitele sada naručujemo... Sigurna online kupovina  | ITRevolucija

U zadnje vrijeme online kupovina sve više napreduje na našim prostorima. Sve je manje odlazaka u trgovine. Komponente za računare i mobitele sada naručujemo preko raznih web shopova. Jednostavno rečeno, kupovina nikad nije bila lakša i kraća.

Kada se spomene internet kupovina, osobe koje se do sad nisu susretale s tim odma pomisle kako je u pitanju prevara. Nažalost, još uvijek ima takvih slučajeva, najčešći problem je plaćanje direktno karticom na nekim nesigurnim i manje poznatim sajtovima. Upravo zbog tih stvari, moramo osigurati internet kupovinu.

Kako osigurati internet kupovinu ?

Kao što smo gore naveli, najčešći problem je plaćanje direktno karticom na samom sajtu. Za takve stvari služi PayPal i ako Vam proizvod ne stigne u određenom roku, prodavac je dužan da vam vrati pare, u protivnom to će PayPal uraditi. Kako napraviti PayPal i kako plaćati sigurno na internetu možete pogledati u tekstu http://www.itrevolucija.org/kako-napraviti-paypal-i-placati-iz-bih/.

Gdje kupovati online ?

Neki poznati svjetski sajtovi za internet kupovinu su  e-bay, amazon, aliexpress, gearbest, honorbuy… Na našim prostorima imamo njuškalo.hr, pik.ba, oglasi.rs, a u zadnje vrijeme postaje sve popularniji shop https://topprodaja.eu/  koji za sada samo šalje unutar Hrvatske.

Ovaj sajt nudi nekoliko vrsta plaćanja. Najsigurniji i najpouzdaniji su Paypal i jedan metoda koju nismo naveli, a to je plaćanje pouzećem, odnosno plaćanje pri preuzimanju. Kada vam kurir donese pošiljku, imate pravo otvoriti, ako je to ono što se naručili, platite i zadržavate pošiljku.

Najpopularnije kategorije siguro će zainteresovati naše čitaoce, a to su https://topprodaja.eu/2618-mobiteli i https://topprodaja.eu/2805-procesori.

Online kupovina u Hrvatskoj

Hrvatski državljani kao članovi EU, oslobođeni su plaćanja PDV-a i carine ukoliko je roba naručena iz EU zemalja. Bitno je naglasati, kada vršite online kupovinu obratite pažnju, da roba bude iz nekog EU skladišta. Suprutno tome, ako je u pitanju skuplja roba, velike su vjerovatnoće da će podlijeći carinjenu.

Online kupovina u Srbiji i BiH

Nažalost, Srbija i BiH još uvijek nisu članice EU i njihovi državljani nemaju pogodonosti prilikom online kupovine. Ovdje je važno napomenuti da roba ide na carinjenje ukoliko prelazi 25 eura. Budite spremni da prilikom narućivanja robe iz bilo koje zemlje platite dodatne dadžbine prema državi.