Samsung Galaxy S8 se može pretvoriti u računar - VIDEO | ITRevolucija
Samsung Galaxy S8 se može pretvoriti u računar – VIDEO Samsung Galaxy S8 se može pretvoriti u računar – VIDEO
Samsung kao Motorola i Microsoft u prošlosti, pokušavaju da pretvore telefon u računar. Samsung Galaxy S8 će udružiti snage sa Samsung Desktop Experience (ili... Samsung Galaxy S8 se može pretvoriti u računar – VIDEO

Samsung kao Motorola i Microsoft u prošlosti, pokušavaju da pretvore telefon u računar. Samsung Galaxy S8 će udružiti snage sa Samsung Desktop Experience (ili skraćeno DeX) koji je ustvari platforma pomoću koje se telefon poveže sa desktopom računara i tastaturom, a kao rezultat nam daje interfejs koji dosta sliči Windowsu. Specijalizovana platforma izgledom podsjeća na držač za svijeću, a podržava povezivanje sa monitorom preko HDMI, podržava miš, tastaturu i ima još 2 USB porta kako bi se povećale mogućnosti praktičnog korištenja. Samsungov DeX čak ima i specijalni ventilator koji hladi telefon, a u isto vrijeme se preko ugrađenog punjača u DeX puni tako da ga možete koristiti dugo za čak i neke zahtjevnije poslove.

Cijeli interfejs pomalo podsjeća na Chromov OS. Ograničeni ste time koliko su dobro Android aplikacije optimizovane za veće ekrane, a većina aplikacija u Google Play Store-u jednostavno nije napravljena za ovakvu upotrebu. Samsungov pretraživač, Microsoft Office paket,  Adobov kreativni paket rade odlično, ali će zato većina ostalih aplikacija izgledati kao istegnuta verzija aplikacija za telefon na velikom ekranu.

Svaka aplikacija ažurirana za Nougat će raditi bez problema. Ako izvadite telefon iz te platforme svi prozori će nestati, ali se neće opet pojaviti ako vratite telefon u platformu. Isto tako telefon će koristiti Iris skener o kojem smo pisali u našoj recenziji Samsung Galaxy S8. Skeniranjem vaših očiju, telefon će pokrenuti desktop mod i onda ga možete koristiti kao računar. Samsung se stvarno potrudio da ovom inovacijom pomogne biznismenima i ljudima koji moraju dok su na putu često koristiti računar, ali barem još uvijek je bolja opcija ponijeti svoj laptop, jer ga DeX ne može u potpunosti zamijeniti.

Samsungovo partnerstvo sa VMware će nam donijeti virtuelne aplikacije desktop računara, a za to je zadužena aplikacija koja će strimovati korištenjem virtuelne mašine. Ovo će očigledno zahtjevati stabilnu internet konekciju, a stabilnost te veze će biti ključni faktor koji će uticati povoljno ili nepovoljno na strimovanje tih aplikacija.

Ovo će vas možda iznenaditi, ali Samsung nije prvi koji je pokušao ovo. Motorola je pokušala bezuspješno sa Atrixom prije nekoliko godina, a nedavno je Microsof ulagao dosta truda u svoj Continuum na Windows telefonima kako bi uspješno telefon pretvorio u računar. Svi ovi pokušaji završavaju neuspjehom zbog činjenice da sve aplikacije koje bi ste očekivali sa Windowsa ili Maca jednostavno nisu prisutne, osim ako naravno nemate stalni pristup internetu pa ih strimujete preko virtuelnih mašina. Microsoft će možda naći rješenje za ovaj problem uskoro, ali sami pokušaji Samsunga i Microsofta su nam  klasični primjeri kako ćete jednog dana sa lakoćom moći telefon koristiti kao računar.