Samsung Galaxy J7 (2017) recenzija | ITRevolucija
Samsung Galaxy J7 (2017) recenzija | ITRevolucija Samsung Galaxy J7 (2017) recenzija | ITRevolucija
Samsung Galaxy J7 ( 2017 ) je jako dobar telefon koji bi čak mogli porediti sa uređajem iz A serije. Ima specifikacije slične A3... Samsung Galaxy J7 (2017) recenzija | ITRevolucija

Samsung Galaxy J7 ( 2017 ) je jako dobar telefon koji bi čak mogli porediti sa uređajem iz A serije. Ima specifikacije slične A3 ( 2017 ). Dizajn je takođe jasan podsjetnik da je nastao iz iste tkanine, iako nema vodootpornost i USC tipa c port. Sve ovo nam daje telefon koji nije veoma inovativan što se tiče dizajna, ali i dalje je sasvim lijep i sposoban da pokreće većinu igrica bez problema. Malo je vjerovatno da ćete požaliti kupovinu ovog telefona. Odlične je cijene i jedina mana mu može biti kamera. Kamera nam je jedini podsjetnik da je ovo telefon srednje klase.

Dizajn i displej

Metalno kućište oko 5,5 inča  dijagonale  automatski znači da je ovaj telefon prilično glomazan – nije za svačije ruke, u manjim rukama djelovati će glomazno i moraćete  ga premještati da dohvatite prstom nešto na gornjem dijelu ekrana – ali to isto tako znači da ne djeluje debelo. Vitak je, a djeluje još vitkiji zahvaljujući rubovima zakrivljenim sa svih strana.

Ekran je takozvani 2.5D, što znači da je zakrivljen  prema rubovima – ali to nećete osjetiti pod prstom, jer cijela je prednja površina prekrivena staklom koje je izbočeno u odnosu na metalni okvir. Sve zajedno djeluje čvrsto i robusno. S lijeve i desne strane rubovi su moderno tanki. S donje i gornje strane su ipak prilično veliki paneli: gornji ima spomenutu 13MP kameru i njenu LED bljeskalicu te puno senzora. S donje strane je jedna jedina tipka; u njoj je i skener otiska prsta (brz , kako smo već navikli kod Samsunga). Druge dvije Android tipke, lijeva i desna su virtualne.

S lijeve strane je prilična gužva: ispod dvije odvojene tipke za  kontrolu jačine zvuka su dva ulaza – jedan manji, za mikro SIM karticu i jedan veći, u koji stane još jedna takva kartica i mikro SD memorijska kartica. Sviđa mi se takvo rješenje, jer to znači da ne morate birati između dva SIM-a i proširenja memorije (kojeg ćete brzo poželjeti, jer samo 16 GB ugrađene memorije je već dopola napunjeno.

Desno je zvučnik (ako već niste imali neki noviji Samsung, morat ćete se naviknuti na ovo rješenje) a ispod njega je glavna tipka za uključivanje/isključivanje.

S donje strane je klasična postava: ulaz za slušalice, 3,5-milimetarski i običan USB ulaz– što me je iznenadilo, jer i S serija i nova A serija ima novi USB-C.

Odozgo nema ničega, a sa zadnje strane nas čeka iznenađenje. Unibody uređaji, kod kojih je cijelo tijelo izrađeno od jednog komada metala, moraju imati prorez  kroz koji će uređaj primati signal bežičnih mreža; on se obično sakriva ali Samsung ga je inkorporirao kroz dizajnerski detalj: dvije plastične linije na gornjoj i donjoj strani – pretvorivši ga u nešto nalik na zaštitni znak J7.

Super AMOLED ekran naravno nije jednako dobar kao na S ili Note modelima, ali je još uvijek klasu bolji od praktički svih ostalih mobitela u ovoj klasi: svijetao je, oštar kao žilet, vidljiv i na suncu, živahnijih boja… Mana je što zaštitno staklo nije prekriveno oleofobičnim slojem, što znači da su na njemu itekako vidljivi otisci, a vrlo brzo se nakupi i masnoća koje se nećete lako riješiti. Boje su pomalo prenaglašene, ali prikaz možete podesiti u Postavkama. Osvjetljenje se može (za razliku od starijih modela) podesiti na automatsko.

Performanse

Zanimljivo je da Samsung nije pojačao čipove u odnosu na prošli model – glavni procesor i GPU su isti, ali svejedno nisam osjetio nikakvo štopanje i zastajkivanje: što god pokrenuli, izvršava se odmah. (Naravno, to ne vrijedi za najzahtjevnije igre – s njima vam neće puno pomoći ni Game Mode.) Nema problema ni s pregrijavanjem: aluminijumsko kućište nikada nije neugodno na dodir. Nakon par dana korištenja ipak sam otkrio manu starih čipova: potrošnju baterije. U J7 je upakovana baterija od čak 3600 mAh (nije zamjenjiva) ali ona neće potrajati kao ona na S8. Bez brige, izdržat će cijeli dan – koliko god ju maltretirali – ali s vremenom ćete ipak poželiti prebaciti se u štedljivije podešavanje.  Po običaju, u Podešavanjima možete detaljno podesiti potrošnju baterije, a prvi korak je da isključite always-on prikaz koji pokazuje vrijeme, propuštene pozive, pristigle poruke, obaviještenja … i na isključenom ekranu – što je atraktivno ali troši bateriju.

Brzo punjenje nije podržano.

Od mreža, podržane su gotovo sve, uključujući novi Wi-Fi ac, LTE kategorije 6, Bluetooth 4.1 i UKV radio.

Softver

Softverski interfejs ovogodišnjeg J7 povuklo je dosta mogućnosti od S8 – što je svakako dobrodošlo. To znači da ćete, ako spadate među znatiželjne koji vole sve isprobati, moći satima i danima prekopavati po postavkama – ali ako niste takvi, nego volite da sve radi isprva bez komplikovanja, opet ćete doći na svoje jer sve radi isprva, bez kopanja, a kada vam nešto zatreba – neće biti problem pronaći željenu opciju.

Na primjer, spomenuti problem malih ruku na velikom ekranu možete ublažiti tako da podesite upravljanje jednom rukom, ili podijelite ekran na dva dijela.  Samsung je nakrcao veliku količinu svog vlastitog softvera uz Googleov originalni, Androidov, a on je u većini slučajeva inferioran (Bixby, primjerice). Na svu sreću, 3 GB memorije je dovoljno da zadovolji sve. Ima tu i par dobrih aplikacija:  Microsoftov uredski paket (Word, Excel, PowerPoint, OneDrive i Skype) je bolji od Googleovog.

Samsung je redizajnirao ikone (čak i u odnosu na S8) i još malo dotjerao interfejs; na primjer , nema standardne prečice za za meni sa svim aplikacijama: do njega dolazite povlačenjem prsta od dna prema gore (na isti način se vraćate na početni ekran). Ali što je najvažnije – sve možete podesiti, do najmanje sitnice: svaki element interfejsa se može prilagoditi, a ako vam ne odgovaraju oni koji se nude, možete preuzeti stotine novih iz Samsungove trgovine (bez brige, većinom su besplatni).

Kamera

Uz sve osobine koje se rijetko ili nikad ne sreću kod telefona ove klase, nekako sam očekivao da to vrijedi i za kameru, posebno kada sam saznao da se ona temelji na istom Sonyjevom senzoru (IMX258) koji se nalazi u skupljim telefonima  kao što je LG G6.

Slike su, međutim, sasvim u skladu s onima kakve možete očekivati od telefona ove cijene. Solidne su ali nedostaje im detalja (kakve nude skuplji modeli), izoštrenosti u svim situacijama, neosjetljivosti o uslovima snimanja (nema optičke stabilizacije, a podatak o f/1.7 ipak ne znači da pri slabom svjetlu snimke nisu puno slabije).

Samsung je unio dosta (uglavnom sitnijih) promjena u interfejs kamere, ali za njega vrijedi isto što i za softver uopšte: nije loše, ima zgodnih detalja, ali originalni Googleov softver je u pravilu bolji, i jednostavniji za upotrebu.

Za selfie kameru važi isto : iako  nudi impresivnih 13 megapiksela, zna pogriješiti s izoštravanjem (nema autofokus). Sa druge strane, bljeskalica dobro dođe, šuma nema previše a opšti utisak možete popraviti bogatim izborom filtera.

Kamera snima u Full HD-u a snimci su, uz odgovarajuće osvjetljenje, nadprosječne kvalitete.  Zvuk je izvrstan.

Zaključak

Ovaj telefon je više za sve one koji zbog raznih razloga ne mogu da imaju najbolje Samsungove telefone, ali za upola manju cijenu od one koju imau najbolji, dobijate skoro sve kao i da imate jedan od tih najjačih. Iako je očigledno da ima premium dizajn, on nema ništa inovativno i slike pri slabijem osvjetljenju nemaju detalja.