Samsung A5 2017 protiv Huawei Honor 8 - Koji je bolji? | ITRevolucija
Samsung A5 2017 protiv Huawei Honor 8 – Koji je bolji? | ITRevolucija Samsung A5 2017 protiv Huawei Honor 8 – Koji je bolji? | ITRevolucija
Od izlaska novog Galaxy A5 (2017), mnoge je zanimalo kako se ovaj telefon srednje klase može porediti sa Huawei Honor 8. Samsung Galaxy A5... Samsung A5 2017 protiv Huawei Honor 8 – Koji je bolji? | ITRevolucija

Od izlaska novog Galaxy A5 (2017), mnoge je zanimalo kako se ovaj telefon srednje klase može porediti sa Huawei Honor 8.

Samsung Galaxy A5 (2017) je tipičan primjer takvog best-buy smartfona. Izgledom i materijalima podsjeća na najbolje modele iz serije dok cijena ostaje razumna. Honor je neka vrsta racionalnog brenda koji dolazi iz Huawei-ja. Za Honor 8 važi isto što i za novi Galaxy A5, ali treba naglasiti da on pokušava da bude racionalan izbor kupaca koji nemaju ili neće da daju malo bogatstvo za flagship. Cijene su im skoro iste, kao i specifikacije na papiru, pa sam odlučio da provjerim koji je bolji izbor za nas Balkance.

DIZAJN

Oba telefona su izrađena veoma kvalitetno  i ostavljaju utisak premium uređaja, pašto se toga tiče ne zaostaju za telefonima najskuplje klase. Meni se za nijansu više sviđa Honor 8, u safirno plavoj boji. Ipak, Samsung Galaxy A5 (2017) ima veliku funkcionalnu prednost, a to je da je otporan na vodu i prašinu i ima IP68 sertifikat. Realno, svakome može da se desi da zalije telefon tekućinom ili da ga ispusti u prašinu, pa je ovo stvarno korisna opcija.

Pobjednik je Honor 8 ako vam je bitniji izgled od funkcionalnosti.

Hardver

Ispod kućišta, Galaxy A5 koristi čipset koji je Samsung razvio za telefone srednje klase, Exynos 7880 sa osam jezgara. Nije ništa specijalno  i uz 3 GB RAM-a radi zadovoljavajuće i bez usporavanja, ali nemojte očekivati da Galaxy A5 leti kao neki skuplji modeli iz Samsunga. To se najbolje vidi u 3D igrama, gdje frame-rate može naglo da padne u kompleksnim scenama, a i učitavanje bi moglo da bude brže. Za sve ostalo telefon će poslužiti sasvim dobro. S druge strane, Honor 8 je dobio prošlu generaciju Kirin 950. Isti hardver je pokretao neke Huawei top modele i mogu slobodno reći da je i dalje veoma brz. Pored toga, Honor ima i 4GB RAM memorije, za gigabajt više od Samsunga. Razlike u performansama se vide, kako u normalnom radu, tako i u igrama. Zbog zastarjelog grafičkog čipa, Honor nema performanse kao aktuelni flagship uređaji, ali radi bolje i postiže bolji frame-rate u igrama nego Galaxy A5.

Iako će i Galaxy A5 i Honor 8 izdržati gotovo dan i po pri umjerenom korištenju prije nego što im ponestane baterije, Samsung će imati desetak posto više. Baterija od 3.000 mAh nalazi se u oba telefona, ali je Samsung ipak malo bolji u raspoređivanju energije. Oba uređaja podržavaju brzo punjenje, pa tako za oko 30 minuta punjenja možete da dobijete približno 50% kapaciteta baterije.  Ne bi bilo loše da imaju i bežično punjenje.

Pobjednik je Huawei po performansama, a po bateriji Samsung.

Ekran

Ista dijagonala, ista rezolucija, ista oštrina prikaza – Galaxy A5 i Honor 8 na prvi pogled imaju iste ekrane od 5.2 inča u FHD rezoluciji. Honor koristi IPS LCD matricu koju proizvodi JDI i koja spada među najbolje u kategoriji. Ima veoma jasnu sliku, realne i precizno definisane boje i solidno pozadinsko osvetljenje.

Međutim, Samsung koristi svoj SuperAMOLED panel koji je klasa za sebe i prethodnih godina pravi najbolje ekrane na tržištu. Displej na Galaxy A5 je svjetliji, ima izraženije i jače boje i izuzetno jak kontrast. Dok crna boja na Honor-u 8 ponekad djeluje kao jako prigušena tamno siva, kod A5-ice je crna zaista crna. Razlika u prikazu vidi se kod teksta, slika, video klipova i u video igrama, jednostavno na Samsungu sve izgleda ljepše i djeluje bolje. Na sve to, korejski mid-ranger ima i Always On opciju koju imaju telefoni premium klase, koja i kada je displej isključen prikazuje vrijeme, datum i notifikacije.

Pobjednik je Samsung

samsung galaxy A5 2017 vs huawei honor 8 kamera

Za razliku od kineskog modela, Galaxy A5 ima samo jedno sočivo glavne kamere i to od 16MP. Fotografije su zbog toga veće, a sam kvalitet je takođe odličan, čak i bolji od Honor-a s obzirom da su boje izraženije i jače. Fokus radi brže nego kod protivnika, a i slike u zatvorenim, mračnim prostorijama imaju manje šuma i deluju ljepše i jasnije. Sa prednje strane, nalazi se još jedno sočivo od 16MP, ali jasno je da nije u pitanju isti hardver kao kod zadnje kamere. Slike su veće nego kod selfi-kamere na Honor 8, ali nisu mnogo bolje po pitanju kvaliteta.

Pobjednik je Samsung po kvaliteti fotografija, ali po dodatnim funkcijama Huawei.

Softver

Za razliku od notifikacionog panela na Samsungu koji je čist i pregledan, Honor 8 se pomalo razmeće snagom pa je kod njega pozadina poluprovidna. Pored opcija za obezbjeđivanje određenih sadržaja i dokumenata preko šifre ili otiska prsta, EMUI ima i fantastičnu funkciju TwinApps, koja je za sada prisutna samo na Huawei i Honor telefonima. Dozvoljava da imate nekoliko verzija iste aplikacije, sa nekoliko različitih naloga. Recimo, ako imate više profila na Instagramu, možete imati odvojenu ikonu za svaki profil, što je mnogo lakše nego da stalno kucate username i password kada hoćete da promjenite korisnika.

Pobjednik je Honor 8.

Zaključak

Teško je izabrati pobjednika, jer su telefoni dosta slični. Ako su vam bitnije performanse i dizajn, izaberite Huawei Honor 8. Ako vam je bitnija vodootpornost, bolja kamera, baterija, i ekran Samsung Galaxy A5 (2017) je za vas.