Poređenje: LG G6 protiv Samsung Galaxy S7 i S7 Edge - ITRevolucija
Poređenje: LG G6 protiv Samsung Galaxy S7 i S7 Edge Poređenje: LG G6 protiv Samsung Galaxy S7 i S7 Edge
LG je napokon otkrio svoj dugo očekivani G6– telefon koji bi mogao biti pravi neočekivani dragulj, nakon prošlogodišnjeg G5 modularnog telefona koji je bio... Poređenje: LG G6 protiv Samsung Galaxy S7 i S7 Edge

LG je napokon otkrio svoj dugo očekivani G6– telefon koji bi mogao biti pravi neočekivani dragulj, nakon prošlogodišnjeg G5 modularnog telefona koji je bio blagi promašaj. Ali samo zato što dobija dobre ocjene sada, ne znači da je najbolji telefon za te novce- ima dosta drugih flagshipa sa kojima se može porediti. Galaxy S7 i Galaxy S7 Edge su sada već stariji telefoni, ali to ne znači da nisu ekstra za upotrebu. Kako se S7 poredi sa G6?

Što se tiče specifikacija, ova dva telefona su sličnija nego što se čini. To je zato što G6 ima sada već stariji čipset Snapdragon 821 koji je samo malo bolji od Snapdragon 820 koji se nalazi u Galaxy S7. Oba uređaja imaju 4 GB Ram-a što je više nego što treba 80% korisnika, iako će uskoro postati standard 6 GB RAM-a.  Uzmite u obzir da je Galaxy S7 stariji dosta. Ipak koliko god bila mala razlika u radu čipseta ipak postoji, ovaj noviji će se pobrinuti da G6 ostane relevantan duže. Naravno neke verzije S7 i Edge verzije imaju Samsungov čipset Exynos 8890. Iako je jači od 820 i dalje je malko slabiji od G6.  Što se tiče prostora, oba nude 32 i 64 GB verzije. Isto tako imaju prostore za MicroSD kartice pa im možete proširiti memoriju. Tako da što se performansi tiče G6 pobjeđuje, iako je jako mala razlika.

Dizajn

Samsung S7 i LG G6 imaju sličan dizajn. Metalni okvir na G6 je deblji i tvrđi tako da vam je možda najugodnije držati njega u ruci. S7 Edge je najljepši, ali G6 ne zaostaje puno. Budući da je sav u staklu, moguće je da će vam ostajati otisci prstiju na njemu. Najveći uspjeh G6 je taj što je većina prednje strane ekran, i ugodno ga je držati u ruci. S7 i S7 Edge izgledaju sjajno, ali po mom mišljenju G6 izgleda modernije zbog malog tijela, a velikog ekrana. Pobjednik je G6.

Ekran

Oba imaju 2K ekrane, ali S7 i Edge pogotovo imaju veći ppi tako da je slika oštrija na njima. Isto tako omjer stranica na G6 je netradicionalan (18:9). To znači da sa G6 dobijate više ekrana, a manje tijelo, ali se zato lako desi da vaš sadržaj ne bude dobro skaliran. S7 ima manji ekran, sa tradicionalnim omjerom tako da sa njim nema problema. Isto tako ekran G6 je LCD, a kod S7 i Edge SUPER AMOLED. Oba imaju mane i vrline, ali ukratko amoled daje svjetliji ekran i dublje tamne boje, takođe troši manje energije.

Baterija i punjenje

Baterija je jedan od najbitnijih faktora kod telefona, a i biće još jako dugo. LG ima 3,300mAh, a S7 3,000mAh, S7 Edge 3,600mAh što nije malo. Baterija G6 se brže puni, jer ima Quick Charge 3.0 dok je onaj kod Samsunga Quick Charge 2.0. Američki model G6 podržava bežično punjenje, a S7 podržava takođe.

Znači G6 se brže puni, ali Samsung ima veću bateriju tako da ne neriješeno.

Kamera

S7 ima dosta dobru kameru koja je pri izlasku ovog telefona bila najbolja, ali se čini da će G6 pobjediti u ovom dijelu. G6 ima dvije kamere na zadnjoj strani i obe imaju 13 MP. Ukratko iako je S7 bio šampion u svoje vrijeme, G6 je pobjednik. Prednja kamera G6 hvata širi ugao, a obe imaju 5 MP. Pobjednik ove sekcije je G6.

Softver

Oba telefona će doći sa 7.0 Nougatom ili ćete ih ažurirati. G6 je prvi telefon nakon Google Pixela i Google Pixela Xl koji ima Google Assistant-a. Naravno on će doći i na S7, ali trenutno vodi G6. Ima dosta velikih razlika između interfejsa ovih telefona. TouchWiz je poznat po tome da uvijek ima dosta Samsungovog bloatwera, a GUI ga ima malo manje. GUI koristi neobičan omjer i veličinu ekrana da ubaci zanimljive elemente koji su simetrični i ugodni za gledati. Isto tako jako je bitna činjenica da će G6 duže biti podržan od S7 jer je noviji.

Pobjednik softvera je G6 očigledno.

Izdržljivost

Na prvi pogled se sva 3 telefona čine izdržljivim. Imaju IP68 sertifikat, što znači da mogu biti na dubini od 1.5 metara 30 minuta. To ne znači da trebate plivati sa njima, ali se ne trebate uplašiti ako vam upadne u kadu. Trebalo bi da je metalni ram na G6 tvrđi od staklenog dizajna Samsunga, ali je najbolji savjet da nabavite masku za njih, jer zamjena tih panela tokom pada nije nimalo jeftina.

Nema pobjednika.

Cijena

Cijena može biti drugačija u zavisnosti odakle uzimate. Na američkim sajtovima se može vidjeti da je za nekih 20 dolara ili više S7 skuplji od G6, a S7 Edge puno skuplji od G6.

Pobjednik je G6.

Zaključak

Samsung ima bolji ekran, Edge bateriju. G6 bolje performanse, kameru, izdržljiviji je i to što je noviji znači da će dobiti više ažuriranja nego telefon koji je izašao prije više od godinu dana.

Konačni pobjednik je G6