Najbolje PC igre u 2017. godini | ITRevolucija
Najbolje PC igre u 2017. godini | ITRevolucija Najbolje PC igre u 2017. godini | ITRevolucija
Na E3 sajmu ove godine, najavljena je nova konzola koja podržava 4K rezoluciju , ali svejedno PC je i dalje najbolja platforma za igranje... Najbolje PC igre u 2017. godini | ITRevolucija

Na E3 sajmu ove godine, najavljena je nova konzola koja podržava 4K rezoluciju , ali svejedno PC je i dalje najbolja platforma za igranje igrica bilo da su one sa Steam-a,GOG, Origina ili nekog drugog. Isto tako sve više i više se proizvode grafičke kartice koje spadaju u srednju klasu, tako da sada ne morate dati puno novca kako bi kupili dobru grafičku. A upravo to je ono što je mnoge tjeralo da pređu na konzole. Isto tako iskustvo igranja igrica na PC-u je sve bolje, tako da je možda upravo sada vrijeme da pređete na PC. Do tada evo vam moja lista za najbolje PC igre u 2017. godini.

10. Civilization 6

Civilization 6 je strategija u kojoj upravljate jednom državom kroz istoriju ljudi i pokušavate vladati svijetom. Svjetska vlast ne znači nužno izumiti atomske bombe i sravniti sa zemljom sve što nije pod vašom zastavom iako se i to postavlja kao potpuno moguća opcija. Igrači koji poštuju svoje komšije će možda radije poraditi na tome da osvoje svijet širenjem svoje vjere ili kulture ili da ulože sav trud u nauku i budu prva država koja naseljava druge planete.

9. TITANFALL 2

Sve se mape sastoje od dobrog balansa eksterijera i enterijera, širokih i ne baš toliko širokih ulica u kojima Titani vladaju te zatvorenih prostorija u kojima pješaci od njih traže spas. Mogućnost prizivanja Titana svima je dostupna, jer je sve samo pitanje vremena, a vaše performanse u meču taj period samo skraćuju. S jedno devet mapa i skoro jednakim brojem igrivih modova, ima više nego dovoljno sadržaja da vas, makar samo za početak, ostavi više nego zadovoljnim. Drago mi je vidjeti standardne modove poput Free for All, Team Deathmatch, Capture the Flag i Domination, ali studio Respawn ovdje ide i korak dalje te osim unikatnih twistova na pomenute modove pravi  borbe isključivo s Titanima ili pješacima pa čak i jedan na jedan arene.

8. FORZA HORIZON 3

Standardi za ovaj serijal bili su vrlo visoki. 2014, Forza Horizon 2 donijela nam je raskošne predjele mediteranske obale, kao i predivne priobalne gradove južne Europe, a sve je djelovalo kao iz Top Gear epizode, odnosno dok su još Clarkson i njegova ekipa bili u emisiji.

No Horizon 3 je jednostavno puno bolji od svog prethodnika. Da, automobili su zvijezde, ali okolina je ta koja oduzima dah. Nije to jedini razlog, naravno. Posvećenost detaljima je zaista fantastična. Znakovi na cestama, znakovi na ulicama, pa čak i kante za smeće djeluju savršeno pogođeno uz užitak. A tu je i osvjetljenje koje renderuje realističnu sunčevu svjetlost i prekrasne sjene. Posebno je upečatljivo kada vozite kroz prašumu, a sunčeva svjetlost se pokušava probiti kroz krošnje stabala.

7. THE WITCHER 3: WILD HUNT

Wild Hunt je brutalan, surov, opasan, te što je možda i najvažnije bez nepotrebne cenzure. Witcher je uz Fallout možda i najsurovija RPG igra koju ćete  igrati, u kojem ćete često morate dovoditi mnoge nemoralne izbore  koji će u određenom trenutku igranja uticati na tok radnje, a vi ćete se lupati po glavi zašto ranije niste odabrali drugi odgovor. Geralt je u trećem nastavku stariji, zreliji, mudriji, no još uvijek izuzetno fizički sposoban, kako u negativnom pogledu po čudovišta koja ubija u svrhu svoje profesije, tako i u pozitivnom pogledu po žene  koje su uvijek padale  na Geraltov gorko-slatki šarm. Kako i ne bi obzirom da se radi o mutantu, čudovištu čija je svrha loviti druga čudovišta. Tu se vjerovatno radi o onoj privlačnoj opasnosti kojoj malo koja žena uspije odoliti.

6. GTA V

Znam da je igrica davno izašla pa čak i za PC, ali je nemoguće ne staviti je na ovu listu. Ono što joj daje prednost u odnosu na konzolne verzije je mogućnost igranja sa modovima mjesecima nakon što završite glavnu priču i smorite se multiplejerom koji je masivan i dobija update još uvijek. Ispeglana grafika, ekstra priča, mjesto radnje i mnogi drugi faktori su zaslužni za to što će ova igra zauvijek ostati nepobjedivi klasik.

5. Dishonored 2

Prošlo je 15 godina od događaja u originalnoj Dishonored igrici , a svijet Carice ostrva, Emily Kaldwin ponovo je doveden u opasnost, nakon što se pojavi njena zla tetka. Tu se onda  pred igrača postavlja i najvažniji izbor u Dishonored 2: hoćete li igrati kao Emily, ili kao njen otac i zaštitnik, Corvo Attano? Ta odluka je  najvažnijaz bog toga što ćete s odabranim likom  igrati  sljedećih 16-ak sati, u zavisnosti od vašeg gameplay-a.

4. Outlast

Outlast 2 nam donosi potpuno nove likove i priču u Arizoni. Na prvi pogled, nema veze sa originalom, ali što se više igrate nastavak, povezat ćete nove događaje s onima iz prve igre. Priča je pola iskustva ove igre tako da vam ne želim otkriti bitne stvari i iznenađenja. Ono što trebate znati je da igrate u ulozi kamermana Blakea koji sa svojom ženom i novinarkom, Lynn, istražuje misteriozno ubistvo nepoznate žene u Arizoni. Uvod igre je dosta snažan i ostavljam vam da sami istražite priču koja je uz atmosferu najbolji dio ove igre. Svakako vam preporučujem da dobro pročitate svaki dokument ili pismo na koje naiđete budući da ćete tek onda shvatiti što se događa i vezu s Murkoff korporacijom.

3. XCOM 2

Šta bi se desilo kad bi nas alieni osvojili i pored herojskog otpora? Budimo realni, to je i najvjerovatniji scenario u slučaju da se desi neka invazija. Taj apokaliptični scenario se i dogodio nakon prvog (odličnog) XCOM-a iz 2012. Trudili smo se, pokazali smo im da smo tvrd orah, ali na kraju smo ipak postali robovi. Prošlo je 20 godina nakon osvajanja Zemlje, a atmosfera je baš onakva kakvu biste zamislili – postapokaliptična i depresivna. XCOM se budi, ali ovog puta kao pokret otpora sa ciljem da zbaci vanyemaljce sa vlasti. Ovaj plan  igre čak i bolje odgovara XCOM konceptu sa gerilskim akcijama odreda od četiri do šest vojnika koji se bore protiv, u početku, jačeg neprijatelja.

2. Resident Evil 7

Iskreno nisam vjerovao da će Resident Evil više ikada biti relevantan u žanru horora. Šesti dio usmjerio je serijal prema Sci-Fi te se pobrinuo da igrači uvijek imaju čime i po kome pucati. Činilo se kao da njegovim tvorcima nije u interesu slušati fanove nego im je važnije dodvoravati se publici koja zna samo za pucačine. Budućnost serijala bila je upitna, a onda je odjednom došlo dopreokreta situacije. Prvo smo dočekali najavu da će Resident Evil 2 napokon dobiti vječno traženu preradu; a potom nas je dočekalo još veće iznenađenje – Resident Evil 7 vraća napetu atmosferu i mehaniku preživljavanja s ograničenim resursima.

I zaista , mogu potvrditi kako je ugođaj igre nelagodan, a sam gameplay stvarno podsjeća na najbolje dane Resident Evil igara. Sedmica s njima po pitanju priče nema većih poveznica, što je po meni dobra vijest ako se samo sjetite u kakve se krajnosti išlo čim se spomene prezime Wesker. Ovo je posebno poglavlje s novim protagonistom Ethanom i njegovom nestalom curom Mijom koju on traži  na zapuštenom američkom imanju. Ipak, radnja se odvija u svijetu iz prethodnih igara tako da očekujte povremene reference na neka stara mjesta i poznate likove. Priča je predivno blesava na onaj tipični Resi način. Znate ono – neko je sakrio reljef troglavog psa koji otključava ulazna vrata kuće, a vi ga morate naći, jer ne bi bilo zanimljivo da vas instinkt za preživljavanje natjera da razbijete prozor i  pobjegnete. Svejedno, rekao bih da su  preokreti i iznenađenja pravilno tempirana. Ono što je dobro kod prezentacije priče u RE7 jeste  da je sve fino pojašnjeno i zaokruženo, bez ikakve dvosmislenosti. Tekstualni dokumenti koji objašnjavaju pozadinu razbacani su tako da ih je skoro nemoguće promašiti, a dovoljno su kratki za čitanje da već između redova možete shvatiti o čemu je riječ. Sve u svemu, mislim da ne bih pogriješio s tvrdnjom kako sedmica ima najbolju priču u dosadašnjem Resi serijalu.

1. Battlefield 1

Povratkom više od 100 godina nazad u prošlost, DICE je s Battlefield 1 okrenuo Battlefield serijal za punih 180 stepeni i uveo već potrebnu svježinu u današnje multiplayer bitke iz prvog lica. Umjesto još jednog modernog ili futurističkog sukoba gdje ili trčimo po zidovima ili se napucavamo s robotima, sada se nalazimo na mjestima gdje su se održavale bitke Velikog rata. Više nema raznih aviona i helikoptera uz pratnju navodećih raketa jer su ih zamijenili dvokrilci i statičke protuavionski mitraljezi. Sve ostalo ostaje praktički isto, odnosno poznato, čime se zadržava postojeća baza fanova te privlači nova jer, Prvi svjetski rat nije doživio popularnost kakvu je imao sljedeći svjetski rat na virtualnom ratištu.

Promjena razdoblja otvorila je mogućnost developerima ne samo da probaju eksperimentisati s proširenjem korijena koji čine Battlefield onim što jest, nego su i dobili priliku za kreiranje kampanje kakvu još nismo zaigrali. Nažalost, niti jedno nije iskorišteno u potpunosti jer izgleda da je rizik mijenjanja dobitne formule ipak bio prevelik s obzirom na današnji budžet potreban za razvoj AAA igara. Ako ništa drugo, Battlefield 1 postavlja temelje kako trebaju izgledati budući naslovi visoke produkcije. To posebno dolazi do izražaja kada vidimo da su developeri uspjeli audio-vizuelno nadjačati svoj prošli naslov u Star Wars svemiru. Ovdje se može bez problema svjedočiti fantastičnim grafičkim scenama koje jednostavno pozivaju na zaustavljanje i promatranje okoline zanemarujući brojne metke koji lete na sve strane. S razlogom se nalazi na vrhu liste za najbolje PC igre u 2017. godini