MIUI 8: Sve što trebate znati | ITRevolucija
MIUI 8: Sve što trebate znati MIUI 8: Sve što trebate znati
Android kao mobilni operativni sistem je u svojoj osnovi otvorenog koda što daje mogućnost proizvođačima mobilnih uređaja da prilagode korisničko sučelje kako god oni... MIUI 8: Sve što trebate znati

Android kao mobilni operativni sistem je u svojoj osnovi otvorenog koda što daje mogućnost proizvođačima mobilnih uređaja da prilagode korisničko sučelje kako god oni misle da njihovi korisnici žele. Većina porizvođača uređaja napravi samo male kozmetičke zahvate, doda nekoliko aplikacija, pozadina i widgeta. No, neki kao što je Xiaomi urade mnoštvo izmjena u samoj srži operativnog sistema. Xiaomijev pristup operativnom sistemu je vrlo zanimljiv na više načina.

Xiaomi svoju ljusku Androida naziva MIUI (čita se mi ju aj). MIUI predstavlja radikalan pristup Android modifikaciji, vizuelno se može uočiti određena sinteza Android i iOS elemenata u korisničkom sučelju. Osim što dolazi na svim Xiaomi mobilnim uređajima, MIUI se može instalirati i na smartphone drugih proizvođača (Sony, HTC, LG itd.). Trenutačno je u svijetu oko 200 miliona aktivnih MIUI korisnika na preko 340 različitih modela mobilnih telefona.

MIUI 8

 

MIUI 8 je najavljen u Delhiju u junu 2016. godine a već u augustu ga je bilo moguće preuzeti putema OTA nadogradnje na podržanim Xiaomi mobilnim telefonima. Osma inačica MIUI sučelja donosi mnoštvo novina u odnosu na svogu prethodnika kao što su: novi dizajn, DualApps, skrolajući screenshotovi i slično. U nastavku ćemo pokušati obraditi većinu novina pojedinačno.

1) Dizajn

MIUI 8 predstavlja dizanjerski zaokret u odnosu na svog prethodnika. Donosi dosta snažnije boje i kontraste u svim dijelovima. Dosta pažnje je posvećeno interaktivnosti i animacijama. Na primjer boja pozadine prikaza temperature se mijenja u skladu sa povećanjem/padom temperature, ikone konekcija u traci obavijesti se mijenjaju ovisno o stanju konekcija.

2) Dual Apps

Dual Apps

Dual Apps

Dual Apps omogućuje korisniku korištenje dvije verzije bilo koje aplikacije. U praksi to znači da možete biti istovremeno prijavljani sa dva Facebook naloga ili istovremeno sa dva Viber broja. Na ovaj način korisnik se ne mora odjavljivati da bi pristupio drugim računom, dovoljno je samo aktivirati Dual Apps opciju na mobitelu.

3) Second Space

Second Space

Second Space

Second Space je još jedna zanimljiva opcija u MIUI 8. U suštini ova opcija omogućuje kreiranje dva različita računa sa različitim aplikacijama, šiframa za otključavanje i svim ostalim. Korisnik može kreirati na primjer jedan poslovni i jedan privatni račun i koristii koji želi ovisno da li je na poslu ili kod kuće.

4) Scrolling Screenshots

Scrolling screenshot

Scrolling screenshot

Za sve ljubitelje snimaka ekrana ovo je vrlo interesantna opcija. Snimak ekrana je tipično ograničen na ono što se prikazuje na ekranu u specifičnom trenutku. Sa MIUI 8, cijela web stranica bez obzira na dužinu se može snimiti. Ova opcija se koristi na način da se skupa pritisnu tipka za zaključavanje i tipka za smanjenje glasnoće, tada će se u gornjem desnom uglu ekrana pojaviti animirana ikona, klikom na nju otvara nam se novi ekran sa opcijama i gdje možete izabrati “Scroll” i time ograničiti dužinu snimke ekrana. Na ovaj način moguće je napraviti snimke dužih članaka, tekstova ili nepreglednih Facebook komentara.

5) Quick Ball

Quick Ball

Quick Ball

Još jedna u nizu zgodnih karakteristika MIUI 8 je “Quick ball”. Omogućuje jednostavan metod kojim korisnik može dodirom pokretnog gumba na ekranu pristupiti često korištenim akcijama kao što su: nazad, snimanje ekrana i slično. Opcije koje se mogu pokretati se mogu mijenjati i “Quick Ball” je dostupan i na zaključanom ekranu.

6) MIUI Kalkulator

Konverter valuta

Konverter valuta

Aplikacija kalkulator je redizajnirana u potpunosti te sada osim novog izgleda nudi pretvarač valuta, konvertere temperature, mase, brzine i slično.

7) Kamera

MIUI 8 kamera

MIUI 8 kamera

Kamera na MIUI 8 je poboljšana u odnosu na MIUI 7. Dodane su mnoge opcije direktno u aplikaciju i sve je prilično logično poslagano u samoj aplikaciji kamere.

8) Aplikacija sigurnost

Sigurnosni centar

Sigurnosni centar

 

Xiaomi je u MIUI 8 uključio aplikaciju Security koja nudi nekolio veoma bitnih opcija.  Aplikacija je jednim dodirom da obriše smeće i mepotrebne keš podatke najčešće korištenih programa. Tu je također antivirusni alat, blok lista, mjerač potrošenih mobilnih podataka i niz drugih zgodnih opcija.

ZAKLJUČAK

Xiaomi nije razočarao sa MIUI 8. Pregršt dobrih opcija i vizuelna dopadljivost čine MIUI 8 uokvirenim proizvodom koji vrlo dobro prolazi kod publike na koju ovaj kineski prouvođač elektronike cilja. Međutim Xiaomi ne odmara, softverski inžinjeri već rade na MIUI 9 koji bi trebao biti pušten kao nadogradnja već ove godine. Čime će nas Xiaomi iznenaditi u novoj verziji ostaje da vidimo.