Koji su najbolji besplatni antivirusni programi za PC | ITRevolucija
Koji je najbolji besplatni antivirus ? Koji je najbolji besplatni antivirus ?
Antivirusni programi dobre kvalitete ne moraju imati cijenu Najbolji antivirus Nedavno smo pisali o tome kako obrisati virus sa vašeg Windows računara, a sada vam donosimo... Koji je najbolji besplatni antivirus ?

Antivirusni programi dobre kvalitete ne moraju imati cijenu

Najbolji antivirus

Nedavno smo pisali o tome kako obrisati virus sa vašeg Windows računara, a sada vam donosimo listu najboljih besplatnih antivirusnih programa. Svaki računar koji je spojen sa internetom treba imati antivirus, ali ne mora značiti da morate platiti za njega. Mnogi od najvećih proizvođača najboljih sigurnosnih softvera također pružaju besplatne verzije koje pružaju odličnu zaštitu od online prijetnji.

Korištenjem nalaza stručne laboratorije za viruse AV-TEST može se procijeniti stvarna učinkovitost njihove zaštite, ali to je samo početak priče. Vaš besplatni antivirus mora stalno raditi, ali ako vas iritira sa pop-up obavijestima ili previše koristi vaše sistemske resurse, onda ćete uskoro postati frustrirani.

Pa počnimo sa procjenom.

1.) Avira besplatni antivirus

Brz, učinkovit i diskretan – Avira je jednostavno jedan od najboljih besplatnih antivirusa

Istina je da su AV-TEST rezultati pokazali da ima mikronski manju zaštitu od AVG-a, ali u pitanju je najlakši, najjednostavniji i najmanje sistem intenzivni antivirus paket koji možete dobiti. Baš kao da su njegovi programeri sjeli za stol i utvrdili tačno ono što korisnici žele od antivirusnog paketa i uspješno pronašli tačan odgovor.U pitanju je nešto što vam neće smetati svake dvije sekunde sa obavijestima i neće usporiti vaš računar.

besplatni-antivirus-slika-1

Dakle, hura za Avira besplatni antivirus. Također, neće se odmah instalirati niz drugih paketa (uključujući sigurni web pretraživač, VPN i sigurnu tražilicu), iako su oni tu ako vam zatrebaju.

Nije u pitanju najblistaviji paket, i proces instaliranja je pomalo preventivan, jer Windows 10 konstantno traži ažuriranje prije nego što uključite skeniranje. Međutim, to je Microsoftova krivica. Sve u svemu, Avira besplatni antivirus je sjajan i sigurno najbolji antivirusni program ove godine.

2.) AVG besplatni AntiVirus

Vrhunski besplatni antivirus sa super jasnim interfejsom, AVG je odličan izbor za svakoga

Iako je AVG besplatni antivirus upakovan u AVG Zen  – veliki oglas koji je osmišljen da vas potakne da instalirate sve AVG proizvode na svim računarima u vašem domu  – nećemo oklijevati da ga preporučimo.

Za početak, AV-TEST je dao procjenu od 100% zaštite za AVG AntiVirus. Skeniranje je prilično brzo nakon prvog inicijalnog prolaza, a interfejs – ignorirajući Zen nakratko – je odličan. Kombinirajte ga sa aplikacijom za mobitel i možete aktivirati skeniranje na vašem računaru čak iako niste blizu njega.

besplatni-antivirus-slika-1

Međutim, posjeduje i nekoliko mana. Na primjer, količina dozvola koje AVG Web TuneUp ekstenzija traži od vas je prevelika. Osim toga, konstanto će zahtijevati da postavite AVG Yahoo kao početnu stranicu na vašem web pretraživaču, ali to je dodatna komponenta.

3.) Panda besplatni antivirus

Besplatni antivirus koji koristi cloud skladištenje kako bi rasteretio vaš računar

Proizvođači Panda besplatnog antivirusa tvrde kako je to najlakši antivirusni program na svijetu. Većina procesa koji bi se normalno izvršavali na vašem računaru se izvršavaju preko cloud opcije. Međutim, na testovima se ponašao nešto sporije od Avira antivirusa, a AV-TEST je to potvrdio. Također ima prosječnu ocjenu u smislu otkrivanja virusa, koja stoji na otprilike 98% i nešto manje od 100% za otkrivanje prijetnji.

Ovo su dobre ocjene i Panda je dobar besplatni antivirus pod uslovom da ne zaboravite odznačiti opciju da preuzme vašu početnu stranicu i tražilicu prilikom instaliranja.

besplatni-antivirus-slika-2

Monitor procesa je veoma korisna stvar, pravi brza skeniranja i toliko ima jednostavnu prezentaciju da će se i najveći tehnofobi uspjeti snaći.Uključite automatsku opciju USB vakcinacije kako bi osigurali vaš računar od zaraze prilikom stavljanja nečega što bi moglo štetiti u USB portove.

4.) Comodo besplatni antivirus

Ozbiljan besplatni program za Windows, Comodo besplatni antivirus ne povlači nikakve udarce

Ovo je jedan od najtežih besplatnih antivirusnih paketa koji su dostupni. Izgrađen je od ozbiljnih Comodo sistemskih administrativnih pozadinskih procesa. Comodo besplatni antivirus posjeduje “default-deny” opciju, koja blokira svaki program koji nije na bijeloj listi. Dakle, ako vam nešto promakne i vaš računar psotane zaražen, to će biti vaša krivica.

Postoji cloud opcija skeniranja, tako da teoretski drži korak sa najnovije pronađenim prijetnjama i automatski se ažurira po tome. AV-TEST je ovom antivirusu dao ocjenu od 100% procjene virusa, ali njegovi prošli rezultati su negdje oko 97%.

besplatni-antivirus-slika-3

Iako Comodo besplatni antivirus ima oštar dizajn, također se može opisati i kao neuredan. Konstantno će otvarati prozor za prozorom na vašem računaru i neće prestati s tim.

Sigurno ćete znati kad ste ga instalirali. Ali, barem posjeduje game opciju, tako da će automatski isključiti svoje akcije kada vam je potreban maksimalan performans vašeg računara.

5.) Avast besplatni antivirus

Solidan besplatni antivirus, ali sa pomalo izblijedjelim rezultatima

Avast je nedavno kupio AVG kompaniju, ali je nova kombinovana kompanija potvrdila da će održati oba brenda aktivnim. Dakle, ne morate brinuti da ćete ostati bez usluge jednog ili drugog ako se odlučite za neki.

Avast besplatni antivirus zaista pomalo zabrinjava. Ranije u 2016. godini za Chromium-bazirani web prezraživač koji zadano posjeduje (Avast SafeZone), utvrđeno kako ima ozbiljne sigurnosne propuste. Ono što je trebalo biti najsigurniji web pretraživač na svijetu se na kraju pokazalo da nije. Avast je odmah zakrpio ovaj propust nakon otkrivanja, ali to je loša forma.

besplatni-antivirus-slika-4

Antivirusna strana ovog programa nije toliko strašna. Ima veoma jasnu predstavu i prilično dobar performans pod AV-TEST pritiskom. Osim toga, posjeduje i “LastPass-esque password manager”, odličnu dodatnu opciju za zaštitu vaših šifri.

Iako je teži na sistemu od nekih, neće previše gušiti vaš računar. Čak i web pretraživač, ako mu vjerujete, nije toliko loš.

6.) ZoneAlarm besplatni antivirus + Firewall

Dobra zaštita od virusa i malwarea od strane firewall kralja

Nekada u tamnoj prošlosti, kada su računari bili slabi i kad je internet bio mlad, ZoneAlarm je bio vodeći besplatni firewall. Upravo zbog toga nije iznenađenje da ZoneAlarm besplatni antivirus dolazi sa firewallom, rijetkom osobinom među sličnima. Ovo je ogroman plus, barem ako niste kompotentni za korištenje sopstvenog Windows firewalla.Veoma je jednostavan za podesiti i nudi zanimljiv uvid u promet koji dolazi i izlazi iz vašeg računara. Možda bi mogli vidjeti stvari koje odbija prilično zabrinjavajućim.

besplatni-antivirus-slika-5

Nažalost, AV-TEST nije izvršio procjenu antivirusnog dijela ZoneAlarm-a već godinu dana. To znači da  mu ne možemo dati neko veliko povjerenje, ali rezultati iz 2015. su bili prilično dobri.

Antivirusna baza i software se još uvijek ažuriraju, ali vrijedi ga probati. Ako osjećate potrebu za isprobanim i testiranim firewallom uz zaštitu od virusa, onda je ovo odličan izbor za vas.

7.) Immunet AntiVirus

Sigurnosni cloud-baziran dodatak kojeg možete instalirati uz vaš besplatan antivirus

Ovo je nešto zaista neobično. Immunet AntiVirus je mala cloud-bazirana sigurnosna aplikacija koja je dizajnirana da radi samostalno uz postojeći antivirusni program. Međutim, AV-TEST ne nudi nikakve naznake o očinkovitosti ove aplikacije, kao ni o ugledu Immunet-a.

Ipak, ne postoji razlog da ne isprobate ovu aplikaciju. Bazirana je na temelju kolektiva, što znači što više ljudi prijavljuje prijetnje, to jača zaštita postaje. Baš kao vakcina za vaš računar.

besplatni-antivirus-slika-6

Neće posebno gušiti vaš računar kad bude radila uz neki antivirus, iako će tokom skeniranja pomalo uticati na CPU. Također, ako su vam takve stvari bitne, mnogi korisnici tvrde kako ima zaista ružan dizajn.

8.) 360 Total Security

Poboljšani antivirusni paket sa višestrukim metodama skeniranja prijetnji

Sa porukom “Preko 52 milijarde prijetnji pronađenih u 2014.”, na bombastičnom valu dolazi Qihoo 360 Total Security. Pretpostavljamo da koristi figure od strane programa treće strane kako bi skenirao vaš računar. Oba Bitdefender (zadani) i Avira (koji bi trebao biti zadani) programa su tu, a Qihoo pruža i par svojih na vrhu.

Predvidljivo ovo rezultira sa besplatnim antivirusnim paketom koji koriste više sistemskih resursa od svih ostalih ovdje, skenira prilično sporo, ali je prošao AV-TEST i mnoge druge sa pozitivnim ocjenama.

besplatni-antivirus-slika-7

Ipak, većina bi se odlučila za Avira besplatni antivirus i razumijemo zašto. Qihoo je u prošlosti bio optužen za varanje na AV testovima kako bi se prikazao kao moćniji nego što jest.

9.) Besplatno izdanje Bitdefender antivirusa

Bitdefender baza virusa je odlična, ali tehnologija skeniranja više nije toliko dobra

Iako dolazi sa jakim brendom iza sebe, besplatno izdanje Bitdefender antivirusa je nešto kao naknadna misao ovih dana. Morat ćete se baš potruditi da ga pronađete, a na stranici kompanije i dalje piše da je kompatabilan sa potpuno novim Windowsom 8. Zaista, srž softwarea nije ažurirana još od 2013. godine, ali su definicije virusa još uvijek održane.

Bitdefdender besplatni antivirus barem ako ništa nije nametljiv. Sam se podvlači zadano daleko u sistemsku paletu i daje minimalne obavijesti. Međutim, nije najbrži i sigurno ne možete imati potpunu vjeru u njega da može pronaći svaki virus ili novije prijetnje.

besplatni-antivirus-slika-8

Također vrijedi pogledati Bitdefender 60-Second skener virusa, malenu aplikaciju koju vrijedi imati na USB sticku. Ako ste dovoljno ludi da vaš računar radi bez antivirusa, onda barem imajte ovu aplikaciju koja će vas napomenuti kada naiđe na nešto nepoželjno.

10.) Windows Defender

Zadani windows antivirus sa laganim mogućnostima, veoma tih i nenametljiv

Svaka nova Windows instalacija dolazi uz Defender po defaultu. Ako vaša nema Windows Defender preuzmite Microsoft Security Essentials ovdje. Pa zašto se onda zamarati sa instaliranjem drugih besplatnih antivirusnih programa? AV-TEST  rezultati koji se tiču učinkovitosti Windows Defendera otkrivaju zašto. Test u maju na Windows 8 verziji je pokazao da je uspio uhvatiti samo 92.1% prijetnji. To jednostavno nije dovoljno za program koji se vodi kao cloud-bazirana zaštita. Međutim, vjerovatno može biti jak protiv rasprostranjenih prijetnji.

besplatni-antivirus-slika-9

Važno je napomenuti da Windows Defender odrađuje svoj posao i nenametljivo pruža zaštitu prilikom novih instalacija. A kada dođe vrijeme za instaliranje nečeg ozbiljnog, Defender se graciozno pojavljuje.

Veoma je jednostavan, sa najjasnijim interfejsom među svim paketima, a isto tako je jednostavan. Dok čekamo da Microsoft uloži izravan trud u osiguranje svojih operativnih sistema, postoji razlog zašto je antivirusno tržište još uvijek aktivno.

Ako vas zanima koji je to najbolji antivirus za Windows 10, pročitajte naš članak.