Saznajte Kako Ubrzati Google Chrome Pretraživač | ITRevolucija
Kako ubrzati Google Chrome – ITRevolucija Kako ubrzati Google Chrome – ITRevolucija
Da li ste primjetili da se vaš inače brz pretraživač Google Chrome usporio, ili se čak nekad i ruši? Nepotrebni dodaci, proširenja i podaci... Kako ubrzati Google Chrome – ITRevolucija

Da li ste primjetili da se vaš inače brz pretraživač Google Chrome usporio, ili se čak nekad i ruši? Nepotrebni dodaci, proširenja i podaci koji se nakupe tokom pretraživanja mogu uticati na to. Saznajte kako ubrzati Google Chrome i riješiti se tih neugodnih problema.

U ovom članku ćemo vam pokazati kako možete isključiti dodatke i proširenja i očistiti podatke o pretraživanju kako bi ubrzali Chrome i spriječili njegovo rušenje.

Isključivanje dodataka

Prema zadanim postavkama, kada instalirate Google Chrome uz njega dolaze i mnogi nepotrebni dodaci koji se automatski uključe. Neki od njih mogu pomoći Chrome-u da učitava posebne vrste sadržaja, kao što je Flash, Java, Silverlight ili Windows Media fajlove. Međutim, većina njih uopšte nisu važni za vaše svakodnevno internet pretraživanje.  Dodaci mogu usporiti Chrome performans, ali na svu sreću možete isključiti one koje ne koristite. Kako bi ovo postigli potrebno je da ukcate komandu “about:plugins” (bez navodnika) u adresnoj traci Chrome-a i pritisnete Enter.

Napomena: Možete sigurno isključiti svaki dodatak, ali savjetujemo vam da ostavite Flash jer mnoge stranice koriste isti kako bi prikazali svoje izbornike, video zapise i slično. Također, ako gledate Netflix preko vašeg Chrome-a, potrebno je da ostavite Silverlight dodatak uključenim. Uvijek možete uključiti dodatke kada vam zatrebaju.

Isključivanje dodataka

Lista instaliranih dodataka će se prikazati u trenutnoj kartici. Skrolajte kroz listu i kliknite “Disable” link na svakom dodatku koji vam više nije potreban.

Napomena: Dodaci se ne mogu izbrisati ili deinstalirati, već samo isključiti. Izuzetak bi bio dodatak koji je instaliran kao dio ekstenzije i kada deinstalirate istu. Tada će se dodatak automatski izbrisati.

Isključivanje dodataka na Google Chrome

Isključeni dodaci postanu sivi na listi, a Disable link za svaki postaje Enable link, omogućavajući na taj način da ponovo uključite dodatak po želji.

Kako Ubrzati Google Chrome

Isključivanje proširenja

Proširenja su mali programi dostupni u Chrome Web Trgovini i oni služe kao dodatne opcije i funkcije u Chrome-u. Mogu biti veoma korisne, ali ako imate mnogo njih instaliranih, onda će sigurno uticati negativno na brzinu vašeg pretraživača. Veome jednostavno možete isključiti ekstenzije bez deinstaliranja istih kako bi dobili više brzine.

Neka proširenja instaliraju dugme na adresnoj traci Chrome-a, i mogu se veoma brzo ukloniti (deinstalirati) desnim klikom na to dugme i izborom opcije Uninstall iz izbornika.

Isključivanje proširenja

Također možete instalirati aplikacije u Chrome-u kojima se može prestupiti sa stranice Nova Kartica. One se također mogu isključiti.

nova kartica na google chrome

Kako bi pristupili listi instaliranih proširenja i aplikacija, kliknite na ikonicu francuskog ključa na alatnoj traci i izaberite opciju Tools, pa zatim Extension iz padajućeg izbornika. Možete deinstalirati proširenja koja imaju dugmad bez pristupa ovoj listi, ali bi se iznenadili kad bi vidjeli koliko proširenja ne instaliraju isto.

google chrome extension

Kako bi isključili dodatak, kliknite na Enabled štrihiranu kockicu s desne strane naziva proširenja na listi, tako da kockica ne bude više štrihirana.

Saznajte Kako Ubrzati Google Chrome Pretraživač

Štrihirana kockica Enabled će sada postati Enable, omogućavajući vam da ponovo uključite proširenje po potrebi.

Napomena: Također veoma lako možete ukloniti bilo koje proširenje ili aplikaciju koju više ne želite tako što kliknete na ikonicu kante za otpad s desne strane pored Enabled kockice.

Kako Ubrzati Google Chrome Pretraživač

Primjetit ćete da sada ima mnogo manje proširenja na traci alata.

Kako Ubrzati Google Chrome

Brisanje podataka pretraživanja

Dok pretražujete internet, Chrome prikuplja historiju pretraživanja i određene linkove. Također spašava kešovane tekstove za stranice koje ste već posjetili, historiju preuzimanja, kolačiće i druge podatke stranica. Iako je svrha historije pretraživanja i cache baze da ubrzaju vaš računar tako što će pohraniti stvari lokalno umjesto da ih preuzimate svaki put, ponekad će ta baza postati veoma velika i može usporiti vaš Chrome.

Napomena: Ne bi trebali brisati historiju pretraživanja redovito, jer na taj način uništavate svrhu lokalnog cache-a. Svakako je možete brisati iz privatnih razloga, ili ako imate problema na određenoj stranici.

Postoji nekoliko načina na koje možete ukloniti historiju pretraživanja, uključujući i brisanje vaše kompletne historije i brisanja historije za specifične stranice.

Brisanje vaše historije pretraživanja u potpunosti

Kako bi u potpunosti izbrisali historiju ptretraživanja, kliknite na ikonicu francuskog ključa na traci alata i izaberite Tools, a zatim Clear Browsing data iz padajućeg izbornika.

Napomena: Brisanje historije pretraživanja u potpunosti spriječava prikazivanje linka stranice kad je krenete ukucavati u adresnu traku.

Brisanje podataka pretraživanja

U Clear browsing data dijalogu, označite stavke koje želite da se obrišu i izaberite vremenski raspon iz padajućeg menija. Kliknite Clear browsing data kako bi izbrisali označene podatke.

Clear browsing data

Kada se Clear browsing data dijalog zatvori, otvorit će se kartica postavki. Kako bi je zatvorili, jednostavno kliknite na crveni X.

Clear browsing data

Brisanje određenih stavki iz historije pretraživanja

Ako želite izbrisati historiju za neke određene stranice, kliknite na ikonicu francuskog ključa na alatnoj traci i zatim izaberite History iz padajućeg izbornika.

Brisanje određenih stavki iz historije pretraživanja

Pomjerite miš na stranicu koju želite izbrisati sa liste pretraživanja i štrihirajte kockicu koja će se prikazati. Kada ste označili stranice koje želite izbrisati, kliknite Remove selected items.

Pomjerite miš na stranicu koju želite izbrisati sa liste pretraživanja

Pojavit će se dijaloški okvir za potvrdu. Kliknite OK ako ste sigurni da želite izbrisati označene stranice sa liste pretraživanja.

dijaloški okvir za potvrdu

Da zatvorite History karticu, jednostavno kliknite na crveni X.

Google Chrome History kartica

Brisanje historije pretraživanja preko stranice Nova Kartica

Stranica Nova Kartica prikazuje sličice stranica koje ste najviše pregledavali (ovisno o Chrome verziji). Možete izbrisati vašu historiju pretraživanja ako izbrišete ove sličice sa stranice Nova Kartica.

Kako bi izbrisali stranicu sa stranice Nova Kartica, jednsotavno pređite mišem preko sličice i kliknite na X koji će se pojaviti u gornjem desnom uglu.

Napomena: Možete resetovati stranicu Nova Kartica na prazne sličice ako izbrišete historiju pretraživanja u potpunosti, kao što smo već ranije spominjali.

Nova Kartica na Google Chrome

Također možete izbrisati sličicu sa Nova Kartica stranice, tako što je označite i krenete pomicati. Prikazat će se Remove from Chrome opcija u ćošku, gdje možete premjestiti sličicu i na taj način izbrisati historiju pretraživanja za tu stranicu.

izbrisati iz Google Chrome

Pokrenite Google Software Removal alat

Google je nedavno lanisirao alat uz pomoću kojeg možete očistiti Chrome pretraživač od svega onoga što mu smeta pri radu. Tu mogu spadati i određene vrste virusa koji će drastično usporavati Chrome.

Sve što treba da uradite jeste da posjetite www.google.com/chrome/srt/ i kliknite na Download now dugme.

Pokrenite Google Software Removal alat

Nakon što se restartuje, zatražit će od vas da zatvorite i ponovo otvorite vaš pretraživač, što je veoma korisno u spriječavanju štopanja i rušenja, te drugih problema.

Još jedna stvar koja može uticati na brzinu vašeg pretraživača jeste virus ili malware. Preporučujemo da skenirate vaš računar za virusima, a kako pročitajte na našem članku.