Kako produziti trajanje baterije na Android mobitelu | ITRevolucija
ITRevolucija savet: Kako poboljšati bateriju na Android mobitelu ITRevolucija savet: Kako poboljšati bateriju na Android mobitelu
U današnjem vremenu, mobiteli su postali nešto bez čega se ne može. Koristimo ih za pozive, tekstualne poruke, društvene mreže, puštanje muzike, gledanje video... ITRevolucija savet: Kako poboljšati bateriju na Android mobitelu

U današnjem vremenu, mobiteli su postali nešto bez čega se ne može. Koristimo ih za pozive, tekstualne poruke, društvene mreže, puštanje muzike, gledanje video zapisa… lista se nastavlja. Ali svaka od ovih stvari troši vašu bateriju, a neke aplikacije će nastaviti trošiti bateriju čak i kad ih ne koristite. Uz pomoć besplatne aplikacije Greenify pokazat ćemo vam kako poboljšati bateriju vašeg Android mobitela.

Kako Greenify aplikacija funkcioniše

Greenify štedi vašu bateriju tako što doslovno gura aplikacije u stanje “hibernacije”. U pitanju je stanje mirovanja koje spriječava rad aplikacije u pozadini što dovodi do pražnjenja baterije.

“Ali to zvučki kao task killer”, možda ćete pomisliti i “mnogi govore kako nije dobro koristiti task killere”. To je istina, ali Greenify je malo drugačija aplikacija. Ne samo da će zaustaviti aplikaciju koristeći Androidov “Force Stop” mehanizam, već će i spriječiti da se ponovo pokrene sve dok je vi ne otvorite. Također, neće zatvoriti sve aplikacije, već vi imate mogućnost odabira onih koje želite staviti na hibernaciju. Dakle, za razliku od tradicionalnog “zatvori sve” koncepta kojeg imaju task killeri, vi sami birate listu aplikacija koje želite zatvoriti. Ostale aplikacije će raditi sasvim normalno.

Dobro, sada kada smo završili s tim, krenimo dalje. Prva stvar koju treba da uradite jeste da instalirate Greenify aplikaciju. Možete je pronaći klikom na ovaj link, ili ako jednostavno ukucate “Greenify” u Google Play Trgovini.

Zapravo postoje dvije verzije Greenify aplikacije. Postoje besplatna i verzija koja se plaća (donacija). Plaćena verzija aplikacije nudi dodatne eskperimentalne opcije i neki korisnici koriste tu aplikaciju kao priliku da se zahvale kreatorima. Radi svrhe ovog tutorijala, pokrit ćemo samo besplatnu verziju. Vi slobodno možete preuzeti plaćenu verziju, ali to nije potrebno ako želite da dobijete osnovne prednosti ove aplikacije.

Također je vrijedno napomenuti da postoje dva načina na koje možete podesiti Greenify aplikaciju, na rootovanom mobitelu i na onom koji nije rootovan. Postoji nekoliko različitih načina na koji rade, ali u većini vremena nećete primjetiti posebnu razliku. Jedino verzija za ne-rootovani uređaj zahtijeva neke dodatne instalacije.

Kako podesiti Greenify za korištenje na mobitelu koji nije rootovan (većina korisnika)

Nakon instaliranja i pokretanja Greenify aplikacije, većina korisnika će trebati proći kroz brzi postupak podešavanja. Ovo će osigurati da aplikacija ima sve potrebne dozvole i pristup koji joj treba, kao i da potvrdi da su sve preporučene sistemske postavke postavljene na svom mjestu.

Počet ćemo od zaslona dobrodošlice i kratkog objašnjenja šta aplikacija radi. Pritisnite “Next” kako bi nastavili dalje.

Greenify

Sljedeći prozor će vas pitati za način rada vašeg uređaja, da li je rootovan ili ne. Kao što smo već rekli, ovaj tutorijal je za mobitele koji nisu rootovani, tako da odaberite prvu opciju.

Greenify

Ako koristite noviji uređaj koji ima skener otiska prsta ili koristite Smart Lock kako bi spriječili potrebu da svaki put kad otključavate uređaj unosite PIN ili šifru, navedite to ovdje.

Greenify

Na ovom sljedećem koraku stvari mogu postati nešto komplikovanije. Greenify-u treba da stvari budu podešene na specifičan način kako bi pružio najbolje moguće iskustvo (kako bi radio kako želite). S obzirom da odrađuje posao nekoliko sekundi nakon što zaključate mobite, opcija “Power button instantly locks” u sigurnosnim postavkama mora biti isključena. Odaberite “Verify” odmah pored kako bi odmah pristupili sigurnosnim postavkama.

Napomena: Ovo može izgledati drugačije ovisno od uređaja koji korsitite, i nekad Greenify zapravo može otvoriti pogrešan izbornik. Na primjer, kod LG G5 uređaja morate izaći iz postavki za sigurnost i otvoriti Lock Screen izbornik kako bi isključili ovu opciju.

GreenifyGreenify

Iako će vas ovo dovesti do Android sigurnosnog izbornika, neće vas dovesti direktno do izbornika gdje morate izvršiti podešavanja. Umjesto toga, morate pritisnuti na ikonicu zupčanika odmah pored “Screen Lock” unosa. U ovom izborniku isključite postavku koja glasi “Power button instanty locks”.

Greenify

Nakon što ste to uradili, jednostavno izaberite opciju nazad sve dok ne dođete do Greenify aplikacije. Sljedeća postavka koju morate podesiti jeste automatsko zaključavanje. Greenify treba odgodu od najamanje 5 sekundi. Pritisnite “Verify” opet kako bi ušli u Android sigurnosne postavke.

Greenify>Greenify

Baš kao i posljednji put, ovo će otvoriti sigurnosni izbornik, ali neće biti ista lokacija. Opet, pritisnite na mali zupčanik pored “Screen lock” sekcije. Ovaj put, provjerite da je “Automatically Lock” opcija podešena na najmanje 5 sekundi.

Greenify

Opet idite nazad sve dok ne dođete do Greenify aplikacije. Ovaj put ćete morati dati aplikaciju dozvolu za postavke pristupačnosti. Odaberite “Settings” kako bi otvorili izbornik pristupačnosti.

GreenifyGreenify

Pronađite Greenify stavku o ovom izborniku, odaberite je i zatim dotaknite ikonicu prekidača kako bi je uključili. Pojavit će se prozor provjere koji će vam reći šta ova postavka radi. Dozvolite da Greenify prati šta radite i ostale informacije u tom prozoru i izaberite “OK” da odobrite.

GreenifyGreenify

Kad je sve podešeno i spremno, Greenify će vam objasniti o tome šta možete očekivati od iskustva hibernacije aplikacija. Preporučujemo da to pročitate kako bi imali jasno ideju šta se dešava i kako će izgledati. Nakon toga, odaberite “Next”.

Greenify

Preostala je još jedna opcija koja je potrebna aplikaciji kako bi objavljala svoj posao, a to je pristup upotrebi. Ovo omogućava da Greenify “vidi” šta druge aplikacije rade. Odaberite “Grant Permission” ovdje.

Greenify

U sljedećem prozoru odaberite Greenify i zatim dotaknite ikonicu prekidača pored “Permit usage access” stavke.

GreenifyGreenify

Nakon toga sve bi trebalo biti spremno. Znamo da je mnogo toga, nažalost, ali na svu sreću to samo trebate uraditi jednom. Dodirnite “Finish” kako bi počeli koristiti Greenify.

Greenify

Kako podesiti Greenify za korištenje na mobitelu koji je rootovan

Ako je vaš uređaj rootvan, onda imate sreće, jer je proces podešavanja mnogo jednostavniji. Za početak dodirnite “Next”.

Greenify

Izaberite “My device is rooted” u prozoru za način rada, a zatim dodirnite “Next”. Aplikacija bi sada trebala zatražiti root pristup. Dodirnite “Grant” dugme.

GreenifyGreenify

Nakon što je root pristup odobren, aplikacija će vas pitati za korištenje skenera otiska prsta i Smart Lock opcije. Ako koristite neku od ovih stvari štrihirajte “Yes, I use it daily” kockicu i zatim odaberite “Next”.

GreenifyGreenify

I to je to. Odaberite “Finish” opciju kako bi počeli sa korištenjem Greenify aplikacije.

Greenify

Kako poboljšati bateriju stavljanjem aplikacija u stanje hibernacije uz pomoć Greenify aplikacije

U redu! Sada kada ste završili sa podešavanjem, vrijeme je da počnete Greenificirati vaše aplikacije. Za početak rada dotaknite zeleni krug sa plusem u sebi.

Greenify

Ovo će otvoriti analizator aplikacija, listu svih aplikacija koje su trenutno pokrenute. Također će prikazati i aplikacije koje možda usporavaju vaš uređaj pod određenim okolnostima. Ako želite vidjeti sve instalirane aplikacije na ovoj listi, dotaknite tri uspravne tačkice u gornjem desnom uglu i odaberite “Show All”.

GreenifyGreenify

Prije nego počnemo pričati o tome kako Greenificirati aplikacije, prvo počnimo o maloj plavoj ikonici koja liči na oblak pored nekih. Ovo je veoma važno, jer to znači da ta aplikacija koristi Google Cloud Messaging opciju za notifikacije. Ako Greenificirate aplikaciju koja koristi ovu opciju, onda nećete moći dobijati njene obavijesti dok je u hibernaciji. Imajte to na umu kad budete birali koje aplikacije želite hibernirati. Ako se oslanjate na obavijesti neke aplikacije, onda je nemojte Greenificirati.

Greenify

Prođite kroz sve aplikacije i odaberite one koje želite da budu u stanju hibernacije kad se ne koriste. Prođite kroz cijelu listu, jer čak i one aplikacije koje trenutno ne rade mogu usporavati vaš mobitel. Nakon što ste završili s vašim odabirom, dotaknite plutajuću tipku za akciju u gornjem desnom ćošku.

Greenify

NAPOMENA:  Ne bi preporučili biranje aplikacija koje se često koriste čija funkcija ovisi o notifikacijama. Tu spadaju aplikacije kao što su Google Maps ili aplikacije za vremensku prognozu. Aplikacije koje smo spomenuli najbolje rade kada se ne diraju i mogu uzrokovati difunkciju ako ih ručno osvježite. Na primjer, zamislite da vaša aplikacija za vremensku prognozu zaostaje sve dok je ne osvježite ručno. Jednostavno odaberite aplikacije koje ne trebaju ništa raditi u pozadini.

Ovo će zatvoriti analizator aplikacija i reći vam koje aplikacije će pasti u stanje hibernacije nakon što se ekran isključi. Za instant hibernaciju pritisnite dugme “Zzz”.

Greenify

Ako dotaknete to dugme na uređaju koji nije rootovan, Greenify će otvoriti sigurnosne postavke svake aplikacije i zatvoriti ih. Nakon što zatvori sve aplikacije, vratit će se na početnu stranicu ali ovaj put će vam pokazati označene aplikacije koje su trenutno u stanju hibernacije. Inače ovo bi se automatski dogodilo kada isključite zaslon, tako da ne bi mogli vidjeti akciju “iza scena”, osim ukoliko ne dotaknete ovo dugme ručno.

Ako dodirnete to dugme na rootovanom uređaju, aplikacije će jednostavno pasti u stanje hibernacije i nema potrebe da se traže u postavkama za svaku pojedinačnu aplikaciju. U biti radi tu istu stvar, ali samo na malo bolji način.

Greenify

Ako u bilo kojem trenutku želite dodati više aplikacija na listu hibernacije, kliknite na plus ikonicu, odmah pored ikonice od tri uspravne tačkice, kako bi ponovo otvorili analizator aplikacija.

Greenify

Oprez: Ako imate root pristup i plaćenu verziju aplikacije, izvršite istraživanje prije hibernacije sistemskih aplikacija. Gašenje određenih aplikacija može staviti vaš mobitel na rizik i učiniti ga nestabilnim i isključiti procese u pozadini koji vam zapravo trebaju. Napredni korisnici među vama čitateljima su upozoreni!

U imperativnom svijetu mobitela, veoma je važno da se osigura vijek trajanja baterije. Aplikacija kao što je Greenify dozvoljava korisnicima s rootovanim mobitelima i onima koji nisu rootovani da to uspiju. Sada ste saznali kako poboljšati bateriju na Android mobitelu na veoma jednostavan način uz pomoć Greenify aplikacije. Napredni korisnici mogu koristiti plaćenu verziju kako bi otključali sve korisne opcije. Ali za ostatak nas koji korsitimo besplatne verzije, možemo hibernirati naše aplikacije s lakoćom.