Kako napraviti Gmail nalog | ITRevolucija
Kako napraviti Gmail nalog | ITRevolucija Kako napraviti Gmail nalog | ITRevolucija
U ovom vodiču pokazat ću  vam kako započeti s upotrebom e-pošte,  stvaranjem računa na usluzi Gmail. Trebat će vam: Računar s pristupom internetu i... Kako napraviti Gmail nalog | ITRevolucija

U ovom vodiču pokazat ću  vam kako započeti s upotrebom e-pošte,  stvaranjem računa na usluzi Gmail.
Trebat će vam:

Računar s pristupom internetu i web pretraživač instaliran na vašem računaru.

1. korak: idite na Google

Otvorite internetski pretraživač i idite na Googleovu početnu stranicu: : http://www.google.com, a zatim kliknite Gmail na gornjem desnom uglu stranice.

 

Korak 2: Stvorite račun

Sada se nalazite u dijelu “Prijava”. Budući da još nemate Google račun, morate ga izraditi. Kliknite Create an account.

 

Korak 3: Postavljanje

Da biste postavili svoj novi račun, Google treba neke informacije o vama – prvo, vaše ime i prezime. “Izaberite svoje korisničko ime” je jedinstvena e-adresa koju želite upotrijebiti, a bit će postavljena prije “@ gmail.com”. Budući da mora biti jedinstven, Google možda mora provjeriti dostupnost bilo kojeg imena koje odlučite kako biste bili sigurni da ga niko već ne koristi. Upišite naziv e-pošte u okvir “odaberite svoje korisničko ime”, a zatim ispunite ostale podatke.

Ako ime e-pošte koju ste zatražili nije dostupna, dobiti  ćete poruku koja kaže da neko već ima to korisničko ime i nudi vam neke alternative. Možete odlučiti prihvatiti jednu od alternativa ili upisati drugo ime i još jednom provjeriti njegovu dostupnost. Ponovno ćete morati dovršiti neka druga polja. Možda ćete morati to učiniti nekoliko puta. Nakon završetka adrese e-pošte, dobro je zapisati ga kako biste se mogli podsjetiti  dok ga ne zapamtite.

Morati  ćete izraditi šifru kako biste se sigurno prijavili na svoj račun. Google može objasniti da biste trebali isprobati jedan s najmanje 8 znakova da biste bili sigurni. Upotrijebite slova i brojeve kako biste lozinku učinili sigurnijom i tešku za  pogoditi. Možete dodati postojeću adresu e-pošte kako bi i vaša nova e-pošta sigurno bila sigurna.

Korak 4:Verifikacija

Da biste pristupili sljedećim koracima, prvo morate prihvatiti Googleovu privatnost i uslove , nakon što ga pročitate kliknete “I Agree“.
Google će od  vas sada tražiti da potvrdite svoj račun putem teksta ili glasovnog poziva, odaberite željenu opciju i kliknite Continue.
Ako ste odabrali opciju SMS poruka, vidjet ćete novi prozor u kojem ćete morati unijeti kod koji je Google poslao na vaš mobilni broj. Odaberite Continue  i čestitam zato što ste napravili svoj  Gmail račun.

Korak 6:Google mal dashboard

Bit ćete automatski preusmjereni na nadzornu ploču usluge Gmail i nakon što pročitate sve informacije vaš Gmail je  spreman za upotrebu. S lijeve strane moći ćete vidjeti vašu pristiglu poštu, poslanu poštu i otpad, takođe ćete moći sastaviti e-poštu s tog popisa.

Korak 7: Postavljenje proflne slike

Sada ćete podesit svoj račun. Možete otići ravno u pristiglu poštu i započeti sa slanjem porka  ili postaviti fotografiju koja će se prikazivati kao slika vašeg profila. Da biste postavili sliku profila, kliknite
na ikonu profila u gornjem desnom uglu stranice i kliknite Change
Zatim možete prenijeti fotografiju spremljenu na vaš računar. Kada budete zadovoljni s odabranom slikom, odaberite Set as profile picture. To možete promijeniti u bilo kojem trenutku tako da se vratite u podešavanje slike profila..
 

Korak 8: Završetak postavljanja

 
Možete završiti postavljanje svoje Google pošte klikom na dostupne resurse na nadzornoj ploči(dashboard).
Ovo su detaljna uputstva kako napraviti Gmail nalog koja svako može pratiti, tako da više nemate izgovor da se ne pridružite vašim prijateljima koji su odavno počeli pratiti trendove u svijetu tehnologije.