Kako integrisati Facebook like opciju u vaš blog | ITRevolucija
Kako integrisati Facebook like opciju u vaš blog | ITRevolucija Kako integrisati Facebook like opciju u vaš blog | ITRevolucija
Svidjelo vam se ili ne, ili čak mrzili ga, ne možete poreći uspjeh Facebooka. Čak i u mjestima gdje ne dominira socijalnim svijetom, Facebook... Kako integrisati Facebook like opciju u vaš blog | ITRevolucija

Svidjelo vam se ili ne, ili čak mrzili ga, ne možete poreći uspjeh Facebooka. Čak i u mjestima gdje ne dominira socijalnim svijetom, Facebook se progurava do prvog mjesta i vjerovatno će biti prvi. Lako je zaboraviti da je prije Facebooka postojao Internet i da mnogi od nas imaju postojeće blogove i sajtove. Integrisanjem istih sa Facebookom je odličan način da dobijete dodatnog prometa za vaš sadržaj, bilo da objavljujete sadržaj sa bloga direktno na Facebook, ili koristite nešto kao Facebook Connect kako bi dodali iskustvo Facebook logovanja na vaš sajt.

Evo savjeta da integrišete Facebook u sajt:

Ako je vaš sajt zasnovan na CMS or XHTML

Iako je korištenje WordPressa lakše i postaje sve popularnije, neki ljudi još uvijek imaju sajtove koji koriste ili specijalan CMS ili nešto kodirano u XHTML/PHP, Ruby, Django itd. Ako vaš sajt spada u ovu kategoriju Facebook Developer Wiki je nevjerovatan izvor informacija.

Facebook je nedavno uveo Facebook Connect Wizard i Facebook Connect Playground koji olakšavaju implementaciju Facebook-a u vaš sajt. Isto tako nude primjer koda i widgeta za polje namijenjeno komentarima,Facebook Connect tasterima itd.

Ako je vaš razred zasnovan na WordPresu

WordPress je bez sumnje jedna od najpopularnijih platformi za pokretanje vašeg sajta. Na to još dodate veliku populaciju koja ga koristi, pomislili bi da će biti lako integrisati Facebook u vaš sajt. To jeste i nije istina. Ima veliki broj plugina dostupnih, ali namjestiti sve se može pokazati kao pravi izazov. Ne bojte se evo vam neke alatke za integrisanje Facebooka stranice sa vašim sajtom: WP-FBConnect,Sociable Facebook Connect ,WPBook ,Add Your Blog Feed. Takođe imate i Tim Harshov odličan Dummies Guide to Integrating Facebook into WordPress. u iastraživanju za ovaj članak sam naišao na tu knjigu i impresioniran sam nivoom detalja. Isto tako ima i besplatan PDF koji ima 40 strana .

Sistemi za komentarisanje

Ako je vaš primarni fokus da samo omogućite korisnicima komentarisanje koristeći njihov Facebook login, onda bi vam mogli biti zanimljivi ovi samostalni sistemi za komentarisanje koji se mogu integrisati sa velikim brojem platformi i sajtova. Disqus je po nama najbolji sistem komentarisanja. Dodao je i Facebook Connect podršku prošlog decembra i možete povezati vaš Facebook i Disqus profil zajedno. Disqus dozvoljava čak i korisnicima Twittera da se prijave. JS-Kit's Echo sistem dozvoljava vam da se prijavite sa puno različitih identiteta i  takođe birate gdje želite da vaš komentar bude prikazan(na sajtu i vašim Facebook prijateljima ili vašim Twitter pratiocima). Ova dva sistema mogu dota ohrabriti čitaoce da omentarišu upravo zbog svoje jednsotavnosti.

Podijelite na Facebook

Ovo je jako jednostavan plugin da imate sjajno Share dugme koje će privlačiti vaše čitaoce da ga iskoriste.

Kako dodati Like WordPress blog?

Svaki ozbiljniji sajt mora imati opciju lajkovanja članka pa tako i vaš. Facebook je zvanično otkrio njegov novi Open Graph API   i alatke prije par sedmica, i time omogućio developerima  i krajnjim korisnicima da lako povežu svoje sajtove sa Facebook-ovim širokim ekosistemom.

Facebook officially unveiled its new Open Graph API and tools a few weeks ago, making it possible for developers and end users to easily hook their own sites into Facebook's broader ecosystem. Samo prve sedmice, Facebook-ovi socialni dodaci su integrisani u više od 50 000 sajtova. Očekuje se da će taj broj nastaviti da se povećava velikom brzinom, pogotovo kod posovnih stranica i stranica za promociju čiji će admini provaliti kako najbolej da iskoriste moć Open Graph-a.

Iako Facebook ima uputstvo kako da ubacite Like tastere  u vaš sajt ili blog. Bez obzira na nekim je to platformam lakše na nekima teže. Korisnici Posterousa i Typepad-a imaju integrisane Like tastere kao ponuđenu opciju.  Danas ćemo da vidimo kao da integrišete Like  u druge socialne dodatke na vaš sajt.

 Integrišite Like u vaš sajt ili blog pomoću plugina

Ovo je opcija koja bi mogla biti većini vas i najlakša za primijeniti, tako da ću vam o njoj reći nešto. Trenutno ima velikibroj plugina koji nude mogućnost da vam ugrade Like dugme u sajt, ali isto tako mana što imate toliko opcija je što ne znate koja je najbolja. Evo nekoliko onih koje sam ja isprobao i svidjele su mi se(ovo nije neka konačna lista, jer svakim danom u svijetu WordPressa se nešto mijenja):

Like -Ovaj plugin podržava više jezika, daje  veliki broj opcija za prikazivanje i može biti prikazan na vrhu ili dnu članka, na stranicama  i na naslovnoj strani, a sve to zavisi od vaših odabranih podešavanja.

Facebook Like Button -ova plugin ima fin panel sa podešavanjima koji olakšava da vidite i podesite kako želite da se prkažu tasteri.

Facebook Like Button Plugin – Ovaj plugin podržava shortcode, što znači da možete namjestiti koji članci će imati Like dugme koji ne i to mi se veoma dopada, a isto takomožete i default opcije podesiti da je primjenjivo na svaki članak.

Jedan plugin koji mi se veoma dopada je Facebook Social Plugins napravljen od strane Olivier Lussier . Ima standarde Facebook Like dugme opcije slične drugim pluginima, ali isto tako ima widgete koji podržavaju druge Facebook socialne plugine.

Na primjer, možete imati widget koji je Like dugme za bilo koju stranicu koja pokazuje ta widget. Ovo je sjajno za ljude kojima ne odgovara da je Like dugme na vrhu ili na dnu, a opet žele lajkovati nešto. Možete isto uključiti i Like Box za Facebook stranicu koju ste napravili. Tako da ako imate Facebook stranicu koja predstavlja vaš sajt ili firmu, možete uključiti taj box u vaš sajt. Drugi widgeti su Activity Feed, Facebook Comments box i Recommendations listing. Ove opcije ćete vjerovatno morati podešavati kako bi odgovarale vašem ukusu i temi sajta, ali isto tako omogućava da je integracija ovih socialnih plugina brzo i bezbolno.