Kako efektivno provoditi vrijeme na socijalnim mrežama ? - ITRevolucija
Kako efektivno provoditi vrijeme na društvenim mrežama ? Kako efektivno provoditi vrijeme na društvenim mrežama ?
Svi mi koji smo dosta vremena potrošili na društvene mreže znamo kako nam odjednom počinje oduzimati sve više vremena, a da nismo ni svjesni.... Kako efektivno provoditi vrijeme na društvenim mrežama ?

Svi mi koji smo dosta vremena potrošili na društvene mreže znamo kako nam odjednom počinje oduzimati sve više vremena, a da nismo ni svjesni. Eto otvorite Instagram i za 10 minuta ćete se zateći kako gledate slike svojih prijatelja. Tako da je skoro ne moguće samo ući na Instagram, objaviti sliku i izaći.

Jako je bitno da znate upravljati svojim društvenim mrežama, a da pritom gubite što manje vremena na nepotrebne stvari kao sto je skrolovanje news feeda ili u slučaju Instagrama, gledanje slika i storija. Barem dok ne budete u stanju platiti nekome da upravlja vašim socijalnim mrežama umjesto vas.

Kako efektivno upravljati društvenim mrežama?

Možete efektivno upravljati društvenim mrežama koristeći razne aplikacije. Ima ih puno, a njihove cijene variraju.

Neka aplikacija bi vama odgovarala savršeno za Facebook, ali vam je neka druga potrebna za Twiter. Prave aplikacije će vam pomoći da organizujete sadržaj, a da pritom trošite vremena samo onoliko koliko je neophodno.

Ispod smo vam ponudili nekoliko aplikacija, koje će vam omogućiti da efektivno upravljate socijalnim mrežama. Što se tiče cijena, ima  onih koje su besplatne, ali isto tako u zavisnosti od toga koliko je korisnika i naloga, mogu  koštati  i par stotina dolara mjesečno.

Hootsuite Pro

Prvi alat za efektivno upravljanje socijalnim mrežama je Hootsuite Pro. Ova aplikacija se  može nositi sa više društvenih mreža, uključujući Facebook stranice, Instagram, Twitter i Google+, a može čak i objaviti na YouTube. HootSuite nudi besplatnu verziju koja je savršena za tvrtke koje  tek  počinju sa radom. Aplikacija može raditi čak i na nivou poduzeća i agencija, takođe.

Hootsuite Pro može postaviti nagomilane statuse iz proračunskih tablica. Timovi mogu sačuvati nacrte postova i onda   ti postovi čekaju odobrenje ili se mogu koristiti kasnije za nešto drugo.

Feedly

Godinama, Google Alerts je moja aplikacija za praćenje novosti u svijetu tehnologije, ali isto tako mi je pomagala i da nadjem  sadržaj za dijeljenje na društvenim mrežama. Dnevne mailove koji su nastali na osnovu mog pretraživanja ostavim  u inboxu . To je besplatan i jednostavan način za pronalaženje sadržaja za vaše društvene mreže, ali postoje i bolje aplikacije koje  sve mogu držati organizovano i produktivno.

Feedly je web stranica koje organizuje  RSS i podcast sadržaj. Sadržaji se mogu grupisati u foldere, i na taj način čuva vaš inbox od pretrpavanja. Ja ga koristitim za organizovanje statusa,tako da znam koje ću čitati kasnije, i tako donesem odluku hoću li neki status podijeliti sa svojim pratiocima ili ne. Aplikacija takođe ocjenjuje sadržaj po poplarnosti, tako da čitaoci znaju šta je popularno. Jedna jako zgodna osobina Feedly-a je da može novosti sa Youtuba prebaciti u foldere. Godišnja pretplata omogućava korisnicima pristup svim integracijama uključujući Hootsuite i dvije druge alatke  IFTTT i Buffer.

Buffer

Buffer je direktna konkurencija Hootsuite, s tim da on veže postove za mnogobrojne socijalne kanale. Oni koji koriste Buffer i Feedly imaju pristup integraciji koja vam omogućava da šaljete statuse preko Feedly, specijalno namijenjenom rasporedu postavljanja statusa Buffer-a.

Aplikacije za upravljanje pratiocima

Za one koji tek počinju sa Instagramom, besplatna jednostavna aplikacija Followers Insight može biti upravo ono što vama treba. Kao što smo rekli, jednostavan je za korištenje i ima nekolicinu opcija među kojima je da vidite ko vas prati, a ko ne. Crowdfire isto može poslužiti za ovaj zadatak. Iconosquare ima pristup statistici i dobar je za timska okruženja.

Za Twitter  WhoUnfollowedMe se može koristiti. On nam omogućava da vidimo ko igra igru, zapratiću te da bi ti mene, a onda ću te otpratiti. UnTweeps sortira neaktivne Twitter naloge. Obje aplikacije su jednostavne, a opet savršene za održavanje vašeg Twittera. TweetDeck se koristi kako bi bili u toku sa Twitter četovima, iako se za to može koristiti i Hootsuite.

SEMRush je takođe dobra aplikacija. Koristi se za pretragu ključne riječi, ali ima jos alatki. SEMRush isto tako može pratiti i ocjenjivati aktivnost vaših pratioca, pa čak i pratiti rast vaše konkurencije. Aplikacija je primijetila kako je moj konkurent u jednom mjesecu dobio 30 000 pratioca i  pokazala mi je šta je u njegovom sadržaju uticalo na to.

Ako imate svoj blog, koristite opciju pretraživanja ključne riječi, kako bi dobili inspiraciju šta da pišete zahvaljujući vašim pratiocima.

IFTTT

Ovo je skraćeno od If This Then That, IFTTT.com je laka za koristiti stranica koja ima hiljade savjeta što se tiče produktivnosti, takozvanih lifehackova, naplaćivanja klijentima i upravljanje socijalnim mrežama. Koristite ih za čuvanje određenih hashtagova u Google dokumentima, automatsko twitovanje sa Feedly-a i slanje twitova na Google+ ili nekada čak Instagram.

Nemojte zaboraviti hashtagove

Hashtagovi su jako bitni na Instagramu. Besplatna stranica All-Hashtag, sama može generisati hashtagove na osnovu glavne riječi. Takođe ima opcija da korisnici kopiraju unaprijed izabrane hashtagove. Sljedeći put kada budete sebe uhvatili kako gledate slike vaših prijatelja kako uživaju, zapitajte se šta bi stvarno trebalo da radite sada. Onda izaberite nekoliko ovih aplikacija i postanite efikasniji na socijalnim mrežama.