Huawei P10 recenzija: Sve što trebate znati | ITRevolucija
Huawei P10 recenzija: Sve što trebate znati Huawei P10 recenzija: Sve što trebate znati
Huawei P10 recenzija Danas radimo recenziju Huawei P10, najnovijeg flagship uređaja koji je došao na tržište i dalje preplavljeno Apple-ovim  i Samsungovim uređajima. Na... Huawei P10 recenzija: Sve što trebate znati

Huawei P10 recenzija

Danas radimo recenziju Huawei P10, najnovijeg flagship uređaja koji je došao na tržište i dalje preplavljeno Apple-ovim  i Samsungovim uređajima.

Na prvi pogled Huawei P10 ne liči na Mate 9, telefon sa velikim ekranom koji je izašao na tržište nakon ukidanja  Note 7 sa tržišta.

Kao i Mate 9 prije njega,  Huawei  P10 je  telefon više klase koji je popularan zbog svojih performansi,  posjeduje brzi  osmojezgarni  procesor, 1080p Full HD ekran i ima mogućnost snimanja u 4K kvaliteti.

To nisu jedine sličnosti između njega i Mate 9. Huawei garantuje da će se telefon zahvaljujući SuperCharge tehnologiji, korisnici ovog telefona napuniti telefon sa nula do sto posto za manje od 2 sata. Ima dvije zadnje kamere  čiji je proizvođač Leica kao i kod Mate 9. Ovaj telefon isto tako ima kako to Huawei zove „ultra-memorija”. Jednostavno rečeno,  to je serija procesa koji  se aktivno recikliraju, kompresuju, i  recikliraju RAM,  što nam teoretski daje brz, efikasan telefon 24/7. To je isto jedna od osobina Mate 9.

Ovo nije uopšte loša stvar. Mi mislimo da je sasvim korektno da  kompanija vrline jednog telefona prenese u njegovog nasljednika.

Drugi najavljeni telefon je Huawei P10 Plus,  koji osim što je veći , ima ekran veće rezolucije, više interne memorije,  i više radne memorije.

Dizajn

Ni ove godine Huaweijev top model neće osvojiti nagradu za dizajn. Po tom pitanju ne donosi ništa revolucionarno, baš kao ni prethodni model, ali za razliku od njega ipak izgleda finije i što je još važnije, skuplje. Uređaj je, dakle, dizajniran klasično, rekli bismo, ali baš kao i veliki broj drugih telefona, no to se odnosi samo na prednju stranu i metalni okvir. Za razliku od iPhonea, Huawei P10 dolazi s malo boljim omjerom ekrana, odnosno okvira, dok na zadnjoj strani dupla kamera donosi sada već prepoznatljiv izgled.

Ona sada ima i izraženu rebrastu površinu, ugodnu na dodir, koja će donekle spriječiti klizanje. Naš testni primjerak je došao u tamno plavoj boji, koja je prilično otporna na tragove prstiju, a u ponudi će biti još crni, bijeli, te još nekolicina živopisnih boja.

Desna strana uređaja sadrži uobičajene tipke za kontrolu zvuka ,i onu za uključivanje. Donji dio je rezerviran za spoljašnji zvučnik, USB tipa C port, mikrofon i 3,5 mm audio izlaz. Na lijevoj strani imamo prostor za SIM i micro SD kartice, dok na vrhu nalazimo samo sekundarni mikrofon.

Prijatno je držati telefon u ruci, naravno ukoliko 5,1-inčni ekran odgovara vašim potrebama. Za razliku od prethodnika, P10 donosi  senzor čitača otiska prsta ispod ekrana , tj. na kapacitivnoj home tipki, pa je samim time jednostavniji za rukovanje.

Ovdje treba istaknuti da ova tipka, ukoliko to želite, može sadržavati sve tri funkcije softverskih tipki, tako da vam na ekranu ostane više mjesta za sadržaj. Običan kratki dodir na home tipku ima funkciju nazad, duži pritisak povratak na početni ekran, a multitasking pozivate kratkim pokretom povlačenja prstom. Lično mi  je ovakav način draži od softverskih tipki na ekranu, a malo vam treba da se naviknete.

Ekran

Kao što je iz specifikacija vidljivo, Huawei P10 dolazi s 5,1-inčnim ekranom u FHD rezoluciji (1080p). Ovo znači da je gustina tačaka 432 ppi, što je više nego dovoljno za sam telefon , ali nedovoljno ukoliko ga želite koristiti u nekom od VR uređaja. U tom slučaju je bolje kupiti  P10 Plus, čiji ekran dolazi u QHD rezoluciji i s dijagonalom od 5,5 inča.

Ovaj IPS ekran ima visoku rezoluciju. Osim oštrine, vidljiv je i dobar prikaz boja, kontrast, ali i pozadinsko osvjetljenje koje osigurava odličnu vidljivost pri gledanju ekrana na direktnoj sunčevoj svjetlosti.
Zaslon je zaštićen Gorilla Glass 5 zaštitom, ali Huawei još zalijepi foliju na ekran, koju možete, a ne morate ukloniti.

Hardver

Huawei P10 pokreće isti hardver kao i Mate 9. Radi se o procesoru iz Huaweijeve vlastite radionice – Hisilicon Kirin 960, kojeg možemo svrstati u istu generaciju sa Snapdragonom 820, odnosno 821.

Vjerovalo se da će Huawei prije predstavljanja novog flagshipa izbaciti i novi procesor, ali  to se nije dogodilo, što nije ni bitno toliko. Uostalom, vidjeli smo da i LG-ev flagship za ovu godinu ima stariji čipset.

4 GB RAM-a je dovoljno i za najteže zadatke, što smo do sada više puta utvrdili. Tako Huawei P10 radi glatko i s lakoćom obavlja najzahtjevnije zadatke, što uključuje napredne grafičke igre, u kombinaciji s većim brojem otvorenih aplikacija. Testni model dolazi sa 64 GB interne memorije, od kojih će vam dostupno biti oko 50 GB. Ukoliko vam je to malo, možete kupiti MicroSD karticu do 256 GB.

Ako vam išta znači, Huawei P10 je na AnTuTu benchmark testu postigao poštenih 145.000 bodova, što ga stavlja pored  Mate 9, ali pored top modela drugih proizvođača s kraja prošle godine.

Uređaj odlično služi i kao telefon. S prijemom signala nema problema čak ni u području slabije pokrivenosti. Jačina zvuka prilikom razgovora je odlična , iako ju ne možemo svrstati u najglasnije na tržištu. Isto vrijedi i za spoljašnji zvučnik, koji se nalazi na dnu kućišta.

Uređaj  koristi USB Tipa C konektor, ali samo s USB 2.0 brzinama prijenosa podataka. Što se tiče frekvencija, ne trebate brinuti jer je P10 prilagođen EU tržištu i svim 3G i 4G spektrima koji su ovdje u upotrebi.

Kamera

Huawei ovom modelu poseban naglasak daje na kameru koju je razvio u partnerstvu s Leicom. P10 tako dolazi s duplom kamerom, koja kombinuje 20-megapikselnu crno-bijelu i 12 MP kameru u boji. Kombinacijom ove dve kamere dobiju se bolji rezultati u slabijim svjetlosnim uslovima, ali i dodatni trikovi kod refokusiranja i npr. postizanja Bokeh efekta, tj. zamućivanja pozadine. Color kamera je optički stabilizovana, a donosi i PD autofokus, što će dodatno podići kvalitet slike.

 

Huawei je poradio i na interfejsu kamere, koji je sada logičnije organizovan, ali svakako računajte da će vam biti potrebno jedno vrijeme da naučite gdje se koja funkcija nalazi.

S desne strane imamo opciju  za prebacivanje iz foto načina u video, kao i prečicu za galeriju. Mala strelica do tipke za okidanje otvara Pro način, u kojem možete mijenjati ISO osjetljivost, brzinu zatvarača, način fokusiranja, balans bijele boje i posvijetliti, odnosno potamniti fotografiju. Na lijevoj strani odabiremo načine snimanja (širokokutno ili portret), a tu se nalazi i prečica za uključivanje flasha i promjenu orijentacije kamere.

Dodatne opcije se pozivaju gestama. Povlačenjem prstom po ekranu desno, dobijate načine snimanja, među kojima se nalaze crno-bijelo snimanje, video, HDR, panorama, noćni način, Time-lapse, usporeno snimanje, skeniranje dokumenata, watermark, a dodano je i nekoliko trikova.

Povlačenjem udesno otvara se meni s opcijama, koji sadrži opcije dodavanja geo oznake, uključivanje samookidača, upravljanje načinom rada kamere i sl.

Za kvalitetu fotografija nismo uopšte sumnjali da će biti na vrlo visokoj razini, kako u idealnim uslovima, tako i u zatvorenom prostoru. Nešto manji otvor blende (f/2.2) u specifikacijama vas ne bi trebao brinuti , budući da je za postizanje višekvalitete u lošijim uslovima zadužena crno-bijela kamera, koja je zbog nedostatka Bayerovog filtera u startu u prednosti pred color kamerama.

Na fotografijama u praktički svim uslovima vidljiva je velika količina detalja i velika doza oštrine. Naravno, opšta kvaliteta pada srazmjerno smanjivanju dostupnog svjetla. S druge strane, u noćnim uslovima kamere Samsunga Galaxy S7 ili npr. iPhonea 7 još uvijek ostvaruju za nijansu bolje rezultate, ali će Huawei P10 bez obzira na to zadovoljiti veliku većinu korisnika.

Zaključak

P10 i njegov bolji brat nude isto što i Mate 9 samo u manjem pakovanju. Nije lako naći povoljan telefon da ima 5.1 inča. Duple Leica kamere nude mogućnost da napravite dosta dobrih slika, ako uložite vremena da proispitate sve ponuđene opcije. Softver možete mijenjati kako vam odgovara tako da ne bi trebalo da imate problema. Za sve vas koji ste opsjednuti slikanjem, vjerovatno ćete se morati malo pomučiti da uhvatite dobru sliku, ali je vrijedno truda.

Prednosti: Operativni sistem bolji od očekivanog, lijep dizajn, svijetao displej, ekstra baterija, prijatna veličina telefona za upotrebu.

Mane: Spoljašnji zvučnici su mogli biti bolji, nije vodootporan, interfejs kamere bi nekima mogao biti komplikovan za upotrebu.