Huawei Honor 8 recenzija + Video: Sve što trebate znati - ITRevolucija
Huawei Honor 8 recenzija + Video: Sve što trebate znati Huawei Honor 8 recenzija + Video: Sve što trebate znati
Ovaj telefon je specifičan po svom izgledu koji će privlačiti pažnju u masi telefona zbog svoje blještavosti. Isto tako za sve vas koji želite... Huawei Honor 8 recenzija + Video: Sve što trebate znati

Ovaj telefon je specifičan po svom izgledu koji će privlačiti pažnju u masi telefona zbog svoje blještavosti. Isto tako za sve vas koji želite telefon da ima prihvatljiv odnos cijene/kvaliteta, nećete pogriješiti sa ovim. Honor serija je specifična po tome što je nastala kao ideja da prave seriju koja će imati povoljne mobitele, sa dobrim specifikacijama. Odlučili su da puste zadovoljne korisnike da šire dobar glas o telefonu i preporučuju ga, umjesto da kao svi drugi veliki brendovi, plaćaju velike svote novca na reklame, pa zato i cijene moraju dići. Ima IR blaster tako da ga možete koristiti za prebacivanje kanala na TV-u. Senzor za otisak prsta se može programirati sa lakoćom da dvoklik ili jedan klik rade određene specifične zadatke. Njegov bliješteći izgled i ove opcije, prečice su njegovi pokušaji da se izdvoji u moru Android telefona koji rade isto što i on.

Dizajn

Ovo je najatraktivniji novi proizvod u okviru Honor linije, ako ne i najljepši uređaj kompanije Huawei. U njegovom izgledu mogu se primetiti neke sličnosti sa Samsung Galaxy S6/S7, prije svega efekat ogledala, ali mora se priznati da je uređaj ipak originalan. Prilikom testiranja korišten je mobitel plave boje – divna nijansa koja se ne mijenja niti pri jakom svijetlu niti u tamnom okruženju kao što se dešava sa nekim uređajima. Honor 8 je dostupan u četiri boje: bijela, crna, plava i boja zlata. Otisci prstiju gotovo su nevidljivi, a na ekranu ne ostaju masni otisci zahvaljujući kvalitetnom oleofobskom premazu koji se nalazi i sa prednje i sa zadnje strane, a prst lagano i brzo klizi po ekranu.  U toku nekoliko nedjelja testiranja nijednom nije došlo do toga da telefon isklizne iz ruku. Bočne strane izrađene su od metala i obojene u odabranu boju a u toku perioda testiranja nije bilo nikakvih vidljivih oštećenja. Telefon je izrađen od ekoloških materijala koji ispunjavaju RoHS i REACH EU zahtjeve. Dimenzije su  145.5x71x7.5mm a ukupna masa  je 153 grama.

Mobilni telefon odlično leži u ruci zahvaljujući zaobljenim ivicama kao i činjenici da je tanak i lagan. Što se građe tiče, Honor zaslužuje svaku pohvalu.

Sa gornje strane telefona nalazi se kamera, senzori za notifikacije kao i zvučnici . Jačina zvuka je taman kako meni odgovara, tako da mislim da nećete imati problema.

Sa donje strane se nalazi 3.5mm audio izlaz, USB Type-C (2.0 a ne 3.0), mikrofon i spikerfon. Sa gornje strane nalaze se mikrofon i IR blaster ( neophodan za upravljanje TV-om ).

Sa lijeve strane su prostori namijenjeni za nano-SIM ili nano-SIM plus microSD karticu. Sa desne strane vidljiva je tipka za paljenje i gašenje telefona i tipka za  upravljanje jačinom zvuka. Sve je izrađeno od metala.

Na zadnjoj strani su  dva sočiva kamere, laserski autofokus, dual LED osvetljenje kao i skener otiska prsta. Takođe je riječ o mehaničkom tasteru.U  podešavanjima možete izabrati jedan ili dupli klik ili da zadržite taster. Senzor otiska prsta radi veoma brzo.

Ekran

Telefon ima 5.2-inčni ekran.  Prisutan je i anti-reflektivni sloj. Honor 8 ima FullHD rezoluciju, 1920×1080 piksela, 16:9 odnos strana i 423ppi gustinu, a tu je i IPS matrica (LTPS LCD TFT).

Maksimalno osvjetljenje bijele boje – 400cd/m2, maksimalno osvjetljenje crne boje – 0.47 cd/m2, odnos kontrasta 850:1.

Prema mjerenju nivoa boja jasno je da postoji nedostatak crvene. Opseg temperature boja je od 9100 do 9900K. Vrijednosti su iznad referentne vrednosti sRGB trougla, što znači da će boje biti veoma svijetle i dobro zasićene.

Honor 8 Matrix nudi odlične performanse, a jedina mana jesu visoke vrijednosti crne boje.Uređaj nudi režim zaštite koji smanjuje nivo UV zračenja i samim tim spriječava pojavu zamora očiju tokom produžene upotrebe telefona.

Kamera

Honor 8 ima dvije kamere, dva blica i laserski autofokus. Jedina razlika u poređenju sa Huawei P9 jeste to što Honor 8 koristi različite module kamere. Prilikom snimanja po danu (12 + 12MP, F2.2 otvor blende) Honor 8  nema potrebe za aktiviranjem HDR režima rada: na fotografijama gotovo da nema tamnih oblasti. Boje i uravnoteženje bijelog su sjajni, a fokusiranje je brzo i precizno.

U situacijama loše osvjetljenosti šum je očigledan, ali su boje precizne i bogate. FullHD video se reprodukuje maksimalnom brzinom od 60 fps , prosječnog je kvaliteta, jasnog  zvuka i ima  brzo fokusiranje.

„Selfi“ fotografije (8MP, F2.4) su prilično široke . Okviri su uobičajeni i ne mogu se uporediti sa onim koje nudi Huawei P9 Plus. Telefon može snimati prednjom kamerom u 720p.

Dostupna je i funkcija zatamnjivanja pozadine, ali ne radi precizno pa često dolazi do zatamnjivanja neželjenih delova.

U podešavanju kamere dostupni su manuelni parametri: brzina zatvarača, ISO , fokus, uravnoteženje bijelog. Preko zaključanog ekrana dvoklikom na Volume Down taster aktivirate autofokus za samo 1.2 sekunde.

Performanse

Srce uređaja čini čipset ovog proizvođača – HiSilicon Kirin 950 16nm, 64-bitni procesor sa 8 jezgara (4×2.3GHz A72 + A53 4×1.8GHz) dok je grafika Mali-T880. Nema nikakvih problema prilikom igranja igara niti sa pokretanjem  aplikacija, a telefon se gotovo ne zagrijeva čak ni pri velikom opterećenju.

Svi senzori otiska prsta koji su smješteni na zadnjoj strani rade u tzv. always on režimu kako bi se uređaj otključao čim ga dotaknete pa je tako i ovdje. Osim brzine, ima i veliku preciznost, ali i dodatne mogućnosti. Tako možete klizanjem prema dole otvoriti traku sa notifikacijama, s dvoklikom je očistiti, a klizanjem prema gore je zatvoriti te klizanjem lijevo desno, listati fotografije u galeriji. Spomenuo sam da je čitač takođe i fizička tipka, a ona može poslužiti kao zgodan prečac za određene funkcije ili otvaranje aplikacija

Softver

Uređaj pokreće Android Marshmallow 6.0 operativni sistem. Tu je i EMUI 4.1 korisnički interfejs, pa od šestice gotovo da nije ništa ostalo.

Ako ne preskočite zaključani ekran direktnim dodirom senzora otiska prsta, svaki put će vas dočekati druga pozadina, a ima ih dosta. Nakon toga dolazite u standardan interfejs za gotovo sve kineske proizvođače, a to je ono gdje nema posebnog menija za aplikacije. To i nije neki strašan problem jer se sve aplikacije tj. ikone daju organizovati po mapama, a prostor oko njih možete ispuniti raznim widgetima. Traka o notifikacijama i prečicama  je podijeljena na dvije stranice, ali ako nema novih obavijesti uvijek će se prvo otvoriti prečice. Držanjem prsta na praznom mjestu na početnom ekranu  se otvaraju postavke početnih zaslona, a to uključuje pozadine, widgete, efekte prelaza i na kraju veličinu mreže aplikacija. Osim ovakvog stila početnog ekrana, postoji i jednostavan s velikim, minimalističkim ikonama.

Huawei Honor 8: Zaključak

Izbor telefona je u današnje vrijeme ogroman, tako da ovo nije jedini telefon koji možete uzeti za te pare i dobiti ovakve specifikacije. Glavni aduti ovog telefona su prelijep dizajn i kamera. Njegove prečice sa gesturama olakšavaju upotrebu dosta, ali je i dalje potrebno da vi sebi štimate softver kako bi imali maksimalni užitak dok ga koristite. Baterija je dobra i često možete provesti više od cijelog dana da ga ne punite, a tu su i različiti planovi sa štednju baterije.

Prednosti

-Dizajn kakav malo koji telefon ima

-razne prečice koje se mogu programirati u senzor otiska prsta,gesture olakšavaju rad na telefonu

-bolja nego očekivano dual kamera

-baterija i razni načini štednje

Mane

-Softver koji je neophodno mijenjati da vama odgovara

-Ne podržava 4K video

-Slabiji zvučnik nego što se očekivalo