HD kamere - najbitniji parametri - ITRevolucija
HD kamere – najbitniji parametri HD kamere – najbitniji parametri
Kvalitet snimaka se poslednjih decenija bitno razvio u odnosu na tradicionalne, analogne kamere. Danas se na najviše proizvode i najčešće se mogu naći HD... HD kamere – najbitniji parametri

Kvalitet snimaka se poslednjih decenija bitno razvio u odnosu na tradicionalne, analogne kamere. Danas se na najviše proizvode i najčešće se mogu naći HD (high definition) kamere koje su postepeno zamenile analogne, iako se, naravno, i analogne kamere i danas mogu naći u radnjama.

HD rezolucija

Kada se govori o HD kamerama misli se isključivo na kvalitet rezolucije snimaka koji te kamere pružaju. HD rezolucija koja se danas nalazi u najširoj upotrebi je rezolucija od 720p i 1080p, koji označavaju kvalitet videa po broju piksela u vertikalama. Dakle, rezolucija od 1080p ima 1080 piksela u vertikali.

Takođe, treba napomenuti da ove dve video rezolucije nisu vrhunac u rezoluciji danas. Pojavile su se bolje rezolucije sa više piksela, to su rezolucije od 1440 piksela i 4K rezolucija koja vertikalno ima 2160 piksela, a horizontalno 3840 piksela. Trenutno je najviša rezolucija 8K sa svojih izuzetnih 4320×7680. Moraćemo nekoliko godina sačekati da ovakve kamere postanu pogodne za naš džep.

Sve u svemu, u HD rezoluciju spadaju sve ove rezolucije, ali one se razlikuju po kvalitetu. Samo HD rezolucijom se najčešće smatra rezolucija od 720p. Full HD 1080p, QHD – 1440, a korak iznad nje je 4K iliti UHD (ultra high definition) od 2160p i FUHD (full ultra high definition), takozvani, 8K od 4320p.

Profesionalni sistem integratori koji se bave ugradnjom video nadzora počeli su da ugrađuju i full HD kamere u sisteme nadgledanja.

vrste hd rezolucije

Vrste HD kamera

HD snimci se prilično često prave sa digitalnim fotoaparatima, kojima to, zapravo, nije osnovna namena, ali i oni mogu napraviti sasvim pristojne snimke sa HD rezolucijom. Kada želite da pravite snimke sa digitalnim fotoaparatom nije vam važno koliko kamera ima mega piksela. Slike koje prave fotoaparati danas obično imaju oko dvadeset ili preko dvadeset mega piksela. Za kvalitetne video snimke na digitalnim fotaparatima je najvažnije da imaju HD rezoluciju.

HD kamkorderi će najviše odgovarati HD televizorima koji se danas nalaze u većini domova.  Danas se najčešće prodaju kamkorderi koji imaju rezoluciju od 720p i 1080p. Ovakve kamere najčešće koriste jutjuberi baš zato što su snimci ovakve rezolucije odlični i najbolje prilagođeni uređajima na kojima se puštaju.

Pametni telefoni su, takođe, toliko napredovali da mnogi od njih imaju HD kamere. Posledica ovakvog razvitka mobilnih telefona rezultivala je time da mnogima kamkorder nije ni potreban da bi snimili kvalitetan HD video.

HD kamere se, takođe, koriste i u svrhe bezbednosti. To su najčešće IP kamere, koje su znatno unapredile obezbeđenje domova sa HD rezolucijom. Naime, IP kamera je u stanju da zumira snimak do detalja, što znači da su u stanju da se na snimcima bistro vide sumnjiva lica, ili registarske tablice automobila.

HD web kamere su takođe popularne među jutjuberima. Ove kamere imaju bolju sliku od HDR kamera koje se danas najčešće ugrađuju u laptopove. Kod ovako kvalitetnih kamera izbeći ćete one iritirajuće kvadratiće koje se pojavljuju na ekrnu kada je spora internet mreža ili kada se tokom razgovora na Skajpu slika sporo učitava.

GoPro HD kamere su danas izuzetno popularne baš zato što pružaju drugačiju fisheye  perspektivu (perspektiva ribljeg oka), koja sa izuzetnim kvalitetom HD rezolucije pruža poseban ugođaj. Gledajući ovakve snimke imate osećaj kao da ste u njih uvučeni.

GoPro kamere najčešće koriste ljudi od akcije koji svoje vole da snimaju svoje avanture. Zato je ovakvim kamerama visok kvalitet snimka preko potreban da bi na najbolji način dočarao određeni doživljaj.

Ako želite da snimate iz najneverovatnijih perspektiva i zahtevate visok kvalitet slike ili snimka za vas je savršen izbor dron sa HD kamerom. Dronovi se najčešće koriste da obeleže sa visine različite manifestacije, koncerte, svadbe, kao i zanimljiva putovanja.

Gledajte samo da je vreme lepo, to možete preko real time meteograma na sajtu TT Group na primer za vreme u Sarajevu ili Banja Luku.

Naime, dronovi prave najbolje slike iz ptičije perspektive, mogu leteti u visine koje su izvan vašeg dometa, a uz HD rezoluciju će vam pružiti slike i snimke na kojoj će se videti najsitniji detalji.